Elképesztő okok miatt problémás a világ legerősebb lézerének működtetése Bukarest mellett

Annyira jellemzően romániai történet, hogy az ember ordítva verné a fejét a falba.
Hirdetés

A Bukarest melletti Măgurele városban működik egy tudományos kutatóközpont, ahol a világ legerősebb lézerével dolgoznának a világ minden tájáról érkező szakemberek. Az Európai Unió több mint 300 millió euróval támogatta a létesítményt a hajdanán a román tudományos élet gyöngyszemének tartott atomfizikai központban.

A lézert tavaly májusban üzembe is helyezték, következne a projekt második szakasza, egy gammasugár-egység felszerelése és beüzemelése.

Csakhogy az élet, mégpedig a romániai élet közbeszólt,

a létesítmény pedig egyelőre sehol, pedig a tervek szerint 2018 végén elkezdte volna rendes működését.

A teljes projektnek van ugyanis egy része – nem mellesleg 67 millió euró értékben – amely azért nem valósulhatott meg, mivel a măgurele-i intézet vezetősége perben áll a berendezések beszerelésével megbízott nemzetközi konzorciummal – írja a Recorder.ro.

Az olasz, német, svéd, dán, brit és francia cégekből, valamint egyetemi és tudományos központokból álló konzorcium, az EuroGammaS leállította a gammasugár-egység részeinek beszerelését, mivel független szakértői véleményekre hivatkozva azt állítja, hogy az infrastruktúra megépítéséért felelős román fél gyatra munkát végzett.

Konkrétan azzal vádolják a măgurele-i intézetet, hogy

az épületkomplexumban, ahol a berendezéseknek működnie kellene, nincs kellő tisztaság,

gondok vannak a tetőzettel, a világítással, a padlózat nem megfelelő minőségű és nem teljesen egyenes, az épület geometriája eltér a tervektől,  és a sűrített levegőt biztosító rendszer sem megfelelő minőségű. Vagyis az egész komplexum úgy rossz, ahogy van, és képtelenség megfelelő paraméterek mellett tudományos kutatóberendezéseket telepíteni és működtetni.

Hirdetés

A román fél persze mindent tagad. Nicolae Zamfir akadémikus, a măgurele-i lézerprojekt tudományos igazgatója szerint az EuroGammaS indokolatlanul vádaskodik, állításaik nem felelnek meg a valóságnak. Azt elismeri, hogy

a padló valóban nem egyenes, de szerinte a berendezéseket így is be lehet szerelni és működtetni.

A feszültségek nem új keletűek, az EuroGammaS már több mint egy évvel ezelőtt leállt a munkával. A măgurele-i kutatóintézet erre azt követelte, hogy a konzorcium fizessen késedelmi díjat, majd kiszállt a megállapodásból. A nemzetközi csoport ekkor a bírósághoz fordult, a per legközelebbi tárgyalása január végén lesz.

Az ügy persze eljutott az Európai Bizottsághoz is, a felek képviselői január elején Brüsszelben jártak, ahol Zamfirt arra kérték, teljesítse az EuroGammaS kéréseit és javítsák ki a konstrukciós hibákat. A román tudós azonban hajthatatlan, azt mondja: a dolgok nem feltétlenül úgy vannak, ahogy a külföldiek állítják, „csak azért, mert ők nagyok Európában” és nem hajlandó megfelelni a konszern elvárásainak.

A huzavona miatt a projekt uniós támogatás nélkül maradhat, figyelmeztetett az év végén Corina Creţu európai biztos.

Hirdetés