Ilyen, amikor a Lidl magasabbra építené a deveselui rakétaradart, de a bíróság nem engedi

Abszurd történet dél-Romániából, még abszurdabb folytatással.

Hirdetés

Tavasszal mi is beszámoltunk arról a nagyon romániai történetről, amely a dél-romániai Dolj megyében található Cârcea település polgármesteréről szól, aki felvásárolta a környék földterületeit, hogy nyolcmillió euróért eladja a német Lidl szupermerket-láncnak, amely regionális logisztikai raktárt akart a telekre építeni.

A tranzakciót a Dolj megyei önkormányzat jóváhagyásával nyélbe is ütötték. Csak azt felejtették el, hogy a helyszíntől két kilométernyire egy rendkívül fontos radarállomás található, amely a híres-hírhedt deveselui amerikai rakétapajzs egyik eleme.

A bukaresti védelmi minisztérium illetékesei persze azonnal léptek, amikor feltűnt nekik, hogy a katonai létesítmény tőszomszédságában éppen valami böhömnagy létesítményt építenek, hiszen fennáll a veszélye, hogy az zavarhatja a radar működését, ezért figyelmezették az illetékeseket, egyben bíróságon kérték az építési engedély semmissé nyilvánítását. A hatályos törvények szerint ugyanis a radar öt kilométeres körzete védett övezetnek számít, és bármilyen építkezéshez a védelmi minisztérium engedélye is szükséges – amit természetesen senki sem kért.

Az ügyben most fejlemény történt

és az sem tűnik kevésbé abszurdnak.

A Lidl ugyanis amolyan németes fegyelmezettséggel leállt az építkezéssel, és ahogy azt kell, képviselői leültek egyeztetni a védelmi minisztériummal.

A kulturált tárgyalások nyomán pedig olyan megoldás született, amelynek mindkét fél örülhet: megállapodtak arról, hogy a Lidl pénzén a radarantennát egy magasabb talapzatra állítják.

Ehhez először ideiglenes helyszínre kell költöztetni a radart, hogy az talapzat elkészültéig tovább működhessen, majd vissza kell telepíteni az immár magasabb eredeti helyszínre.

A védelmi tárca nem győzött lelkendezni, hogy ez mennyire jó megoldás.

Hirdetés

A katonai illetékesek szerint ugyanis

a magasított antenna teljesítménye jócskán megnő:

ha 12 méterrel magasabb, 10-12 kilométerrel kiterjedtebb hatósugárban tudja bemérni az alacsonyan és nagyon alacsonyan közlekedő objektumokat.

A felek még föl sem lélegezhettek a mindenkinek kedvező megoldás megtalálása után, amikor jött az újabb hideg zuhany.

Ezúttal a bíróság részéről.

A Dolj megyei törvényszék ugyanis a héten közölte: nem hajlandó elfogadni a megállapodást, ezért októberre kitűzte az építései engedély megsemmisítését célzó kereset tárgyalásának időpontját.

Hogy a bíráknak miért nem tetszik a békés, és mindkét érintett fél számára kedvező megállapodás, arra egyelőre még nem született meg az indoklás.

Hirdetés