Hiába ácsingózott az RMDSZ a Bihar megyei prefektusi tisztségre

Nincs benne abban az ötben, amelyet végül a koalíciós tárgyalások nyomán megkapott.

Hirdetés

Hosszas és nehéz koalíciós tárgyalások után végre a jelek szerint sikerült megállapodnia a bukaresti kormányt alkotó három pártnak a megyei kormánymegbízotti – avagy prefektusi – tisztségek elosztásáról.

Ami nem kis eredmény ahhoz képest, hogy már jó egy hónapja húzódik a megállapodás.

Ez nem véletlen: mint kiderült, mindhárom párt nagyon, de nagyon szerette volna megszerezni a Bihar megyei kormánymegbízotti tisztséget.

A kiszivárgott információk szerint az RMDSZ annyira szerette volna megkapni a partiumi megyét, hogy többek között emiatt húzódtak idáig az egyeztetések.

De a jelek szerint nem lobbizott eléggé: a prefektust továbbra is a megyei és a nagyváradi önkormányzati választáson is magát agyonnyerő liberális párt adja a megyében.

Az RMDSZ, amelynek öt prefektusi tisztség jár a koalíciós megegyezés szerint, ennek nyomán Arad, Szatmár, Szilágy, Kolozs és Kovászna megyében adhatja majd a kormánymegbízottat.

Viszont az eredetileg leszögezett tíz alprefektusi tisztség helyett – talán kompenzálandó, hogy nem kapja meg Bihar megyét – tizenegy alprefektust delegálhat.

Hirdetés

Szeben megyén kívül az összes erdélyi megyében lesz az RMDSZ-nek alprefektusa.

És bónuszként még Bukarest egyik alprefektusi posztját is megkapta, aminek a bukarestiek minden bizonnyal nagyon örülnek.

Egyébként az eredeti leosztás szerint az RMDSZ öt prefektusa mellett a Nemzeti Liberális Párt 23, az USR-PLUS pedig 14 prefektust delegálhat a megyék élére.

Emellett a PNL-nek eredetileg 47, az USR-PLUS-nak 28, az RMDSZ-nek pedig 10 alprefektusa lett volna – de most a magyar szervezet ebből a buliból eggyel több tisztséggel került ki.

Hirdetés