Hétfői hírmix: Tárulnak fel a szombati gázrobbanás mélyebb rétegei. Kétszer temettek el egy halottat egy tévedés miatt

Továbbá hét cégcsoport jelentkezett be az észak-erdélyi autópálya legnehezebb szakaszának megépítésére.

Hirdetés

Crevediai robbanás: a caracali polgármester családja valóságos autógáz-birodalmat működtet

A crevediai illegális autógáz-töltőállomáson szombaton történt robbanás sérültjei közül tizenkettőt hazaengedtek a kórházból, de további tizenkét embert külföldre szállítottak, harmincketten romániai kórházakban vannak, közülük három állapota kritikus – összegezte hétfői jelentésében az egészségügyi minisztérium. A robbanásban ketten meghaltak, 56-an pedig megsebesültek.

A hivatalos intézmények szintjén közben felforrt a buzgalom a sokak által a nyolc évvel ezelőtti Colectiv-tűzvészhez hasonlított tragédiák megelőzésére, a felelősök megbüntetésére. Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy ellenőrzik az országban működő összes üzemanyagraktárat, és mindent azonnal bezárnak, ami nem rendelkezik hivatalos engedélyekkel. Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter is kemény fellépést ígért. Minden ellenőrzés során megvizsgálják a működtető, a helyi hatóságok és intézmények felelősségét és hogy az autógáz-töltőállomások megfelelnek-e a törvényes előírásoknak. Ha rendellenességekre derül fény, a felelősök büntetésre számíthatnak, attól függetlenül, kiről van szó – mondta a miniszter. A korrupcióellenes ügyészség két vizsgálatot is indított a felrobbant töltőállomás ügyében.

Közben kiderült, hogy a caracali polgármester, akinek a fia működtette a felrobbant töltőállomást, valóságos autógáz-birodalmat működtet a családjával együtt. A PSD-s Ion Doldurea családjához köthető az ország egyik legjelentősebb, ilyen töltőállomásokat működtető cégcsoportja. Az Olt megyei katasztrófavédelem szerint két, fokozottan veszélyes besorolású autógáz-raktár Caracal város területén, lakókörnyezetben működik, az egyik a városi tűzoltósággal szemben. Ezt a két raktárat legutóbb idén júniusban ellenőrizték a hatóságok és összesen 3000 lej értékben szabtak ki büntetéseket a tapasztalt rendellenességek miatt. A Doldurea-család cégei az állammal is üzleteltek, még a deveselui NATO-bázissal is szerződésük volt.

Az is kiderült, hogy Ion Doldurea az egyike annak a hét nagy donornak, akik a 2020-as választásokon nagyobb összegekkel támogatták a PSD-t. Doldurea 2020-ban összesen 28,9 ezer lejt adományozott a pártnak. A polgármester egyébként vasárnap bejelentette, hogy felfüggeszti PSD-tagságát.

Kétszer kellett eltemetni egy halottat, mivel az önkormányzati cég rossz sírt ásott ki

Elképesztő történet zajlott a hétvégén Bákóban, ahol egy családnak kétszer kellett eltemetnie hozzátartozóját, mivel az önkormányzat illetékes cége nem azt a sírt ásta ki, amelyet kellett volna.

A Ziarul de Bacău hírportálnak az elhunyt férfi fia számolt be a történtekről. A férfi temetése szombaton volt, de nem sokkal utána a városi temetőket felügyelő, a városházának alárendelt SSPM nevű cég emberei telefonáltak a családnak, hogy rossz sírba került az elhunyt, a koporsót pedig ki kell emelni és újratemetni. A családtagok visszatértek a temetőbe és végignézték, amint az elhunytat kihantolják, a sírásók kiásnak egy másik gödröt, majd ismét eltemetik a koporsót.

Hirdetés

Mi több, a történetet elmesélő hozzátartozó szerint az temető felügyelője a családot hibáztatta a történtekért és durva szavakat használva leteremtette őket.

A gyászoló család panaszt tesz a történtek miatt.

Hét cégcsoport jelentkezett be az észak-erdélyi autópálya legnehezebb szakaszának megépítésére

A Közúti Infrastruktúra-kezelő Országosa Hatóság (CNAIR) vezetője, Cristian Pistol hétfőn közölte, hogy a vasárnap lejárt határidőig hét cégcsoport nyújtott be ajánlatot az észak-erdélyi autópálya legnehezebbnek tartott, 41 kilométeres szakaszának megépítésére. Az ajánlatot tevő cégek közül egy román–bosnyák érdekeltségű, egy olasz, öt pedig török.

Az A3-as autópálya Vaskapu-Zilah-Szilágynagyfalu szakaszának nyomvonala a Meszes-hegységen át vezet, ahol építeni kell egy 2,9 kilométer hosszú alagutat, 65 viaduktot, 13 kilométernyi hidat és felüljárót. A projekt becsült értéke 7,48 milliárd lej plusz áfa, a finanszírozás vissza nem térítendő európai alapokból történik. A sztrádaszakaszt 78 hónap alatt kell megépíteni, ebből a tervezési időszak 18 hónap.

Hirdetés