Hazatért az évekig egy kínai börtönben fogva tartott kolozsvári tanár

Hosszas kálvária után hagyhatta el a távol-keleti országot.

Hirdetés

Éppen az ortodox húsvét vasárnapján este ért haza Kolozsvárra Marius Balo, az a kolozsvári tanár, akit még nyolc éve tartóztattak le, majd hat éve ítéltek letöltendő szabadságvesztésre Kínában csalás miatt.

Balo viszontagságos, közel három napig tartó utazás után érkezett vasárnap délután Bukarestbe, majd este Kolozsvárra, ahol a nagybátyja fogadta, aki 10 éves kora óta nevelte őt.

Balot még március 27-én helyezték szabadlábra a sanghaji börtönből,

ahol raboskodott, de ezt követően is ott rekedt, mivel a nagyvárosban szigorú lezárást vezettek be az ismét fellángoló koronavírus-járvány miatt.

Bár négyszer is jeget váltott egy hazafelé tartó repülőjáratra, az utazás egyszer sem jött össze, mivel az utolsó pillanatban törölték a járatot.

Most azonban végre elhárult az akadály a hazatérés elől.

Balo érthető módon úgy nyilatkozott: rendkívül jól érzi magát.

A több mint 8000 kilométeres utat Hongkongon és Kataron keresztül tette meg.

Hirdetés

A 43 éves Marius Balo egy pekingi oktatási intézmény alkalmazottjaként 2010 óta élt Kínában. Ügyvédei szerint 2014 márciusában pénzt fogadott el egy kínai állampolgártól: a 80 dolláros csalásért nyolc év letöltendőt kapott, bár ügyvédje szerint nem volt tudomása arról, hogy a pénz bűncselekményből származik.

Már 2014-ben letartóztatták, de csak 2016-ban ítélték el, azóta börtönben volt.

A férfit évek óta borzasztó körülmények között tartották fogva, rendszeresen kínozták, éheztették és dolgoztatták. A rokonai évekig próbálták felhívni erre a román hatóságok figyelmét, érdemi lépés azonban csak 2019 októberében történt az ügyben, amikor a hatóságok elvileg beleegyeztek abba, hogy hazaszállítsák, de az ügyből semmi sem lett.

 

Hirdetés