Hány járványhullámot tartogat még ez az év, és mikor lesz már vége ennek az egésznek?

A Román Epidemiológiai Társaság elnökének előrejelzése reménykeltő, viszont az élet még egy ideig nem áll vissza a régi kerékvágásba.

Hirdetés

Ha az ember tanácstalan a jövőt illetően, nem tudja, hogyan tervezze az ideit évét, vagy csak szeretne már visszatérni az élet megszokott medrébe, egészen biztosan kíváncsi arra, hogy mit mondanak a szakértők a járványhelyzet alakulásáról. Ennek jegyében lássuk, mit nyilatkozott a Román Epidemiológiai Társaság elnöke, Doina Azoicăi a várható fejleményekről.

A jó hír az, hogy a járvány harmadik hullámának küszöbén sem érdemes nagyon megijedni,

mert ez már nem csap olyan magasra, mint az előző kettő. Az európai helyzetet illetően láthatjuk, hogy vannak országok, melyek már kezdenek kievickélni a járvány harmadik hullámából, például míg Nagy-Britanniában az esetszámok csökkenésének köszönhetően a korlátozások fokozatos feloldására készülnek, addig más országokban még csak most rendelik el a lezárást, avagy a lockdownt.

Az elmúlt két hét adatai szerint mintegy húsz európai ország van abban a helyzetben, hogy a járványszámok már nem növekednek, de egy viszonylag magas platón tetőznek, esetleg enyhe csökkenést mutatnak. Kilenc országban pedig még csak most indult be a növekedés. Románia még nem szembesült a harmadik felvonás kihívásaival, így nem engedheti meg magának a korlátozások feloldását, viszont lehetséges, hogy újabbak elrendelésére sem lesz szükség.

Ez a járványhullám már nem lesz olyan intenzív, mint az előző kettő,

mert a koronavírus elleni vakcinák aduászt jelentenek a pandémia elleni küzdelemben, és ezen a téren Románia jól teljesít – hangsúlyozza Doina Azoicăi. A lakosság nincs úgy kitéve a fertőzésnek, azért elismerés illeti a román hatóságokat, mert elérték azt, amit más, fejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező országoknak nem sikerült ilyen mértékben teljesíteni. Az epidemiológus szerint viszont sajnos a tesztelések terén nem ilyen rózsás a helyzet, ezen a téren van még hová fejlődni. Ugyanakkor a lakosságnak is meg kell értenie, hogy az oltás után is be kell tartani a járványszabályokat.

Fontos kérdés: meddig fog még mindez tartani?

Hirdetés

Doina Azoicăi úgy vélekedett, hogy annak függvényében, miként halad a továbbiakban az oltási kampány, idén még lesznek kisebb járványhullámok. Nyárára viszont konszolidálódik a helyzet, még ha nem is térhetünk vissza a normalitáshoz. Ehhez a lakosságnak legalább 70 százalékát be kellene oltani, amit nyár végéig aligha sikerülhet teljesíteni. Leghamarabb 2022-ben térhet vissza az élet a régi kerékvágásba.

Az epidemiológus annak a véleményének is hangot adott, hogy a vakcinaútlevelek kérdésében egy köztes megoldásra van szükség, mert csak így küszöbölhető ki a diszkrimináció. Legyen egy oltási útlevél a beoltottaknak, egy igazolás azoknak, akik már átestek a fertőzésen és rendelkeznek antitestekkel, a többiek számára pedig legyen elegendő egy negatív koronavírus-teszt a határátlépéshez.

Hirdetés