Halászni tanítaná a népet az energiaár-szabályozó hatóság alelnöke

Az energiaválság és az élelmiszerárak brutális növekedése közepette az illetékesek úgy beszélnek félre, ahogy tudnak.

Hirdetés

Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke egy energetikai konferencián egy tanmesével próbálta elmagyarázni, hogy mi a fogyasztók dolga az energiaválság hosszú távú megoldása terén.

Meg kell tanulnunk halászni.

Nagy-Bege szerint ugyanis április 1-jétől kapunk az államtól halat (hozzájárulást a gáz és villanyszámlához), hogy ne haljunk éhen, de a következő évre már valószínűleg nekünk kell kifogni azt a halat.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy jövőre már mindenkinek magának kell megtalálnia azokat a megoldásokat, amelyekkel csökkenteni tudja a fogyasztását, így pedig a számlák értékét is. Hogy ezt napelemek beüzemelésével, spórolással, az épület szakszerű szigetelésével vagy mivel érjük el, az már a mi dolgunk lesz, a szaki tanmeséje ugyanis nagyjából azt jelenti, hogy

jövőre már mindenki boldoguljon, ahogy tud.

Nagy-Bege Zoltán azt is mondta, hogy a mostani válság nagy lökést adhat az energiatakarékos megoldások, illetve a megújuló energiaforrásokon alapuló technológiák kiépítésében, amire amúgy is szükség van.

Ez majdnem annyira szellemes, mint Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter reakciója arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni a húsvéti bárány, a tenyésztők szerint ugyanis akár a tavalyi ár duplája is lehet az idei.

A miniszter azzal vágta ki magát, hogy

a bárányhús pontosan anntiba fog kerülni, amennyit majd kifizetünk érte,

Hirdetés

és hogy az ár a kereslet és a kínálat függvényében fog kialakulni. Mondjuk azt legalább nem mondta, hogy bárány helyett fogjunk halat.

Nos, ilyen felkészült illetékesekkel aligha van okunk az aggodalomra.

(Kezdjen el rettegni!)

Hirdetés