Hahó, a járvány után lecsap ránk Amerika, méghozzá autós mozival!

Emlékeznek még a Grease című filmre? Nos, ha minden igaz, hamarosan nálunk is egymásra lehet bukni a verda ülésén, mozizás közben.

Hirdetés

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, kedves Olvasók, de én már nagyon elmennék moziba. Igen ám, de nincs mit tenni: a koronajárvány szelleme még itt jár közöttünk, a szigorú törvény zárva tartja a mozikat, ki tudja, meddig, elmaradnak vagy az internetre költöznek a hazai filmfesztiválok.

És akkor mi marad meg? Hát az amerikai álomból ismert autós mozi. Romániában nem újdonság a dolog: 2009-ben indult be az első, az ország fővárosában. Igaz, 2011-ben be is zárt, feltehetően nem a nagy érdeklődés miatt.

Na de most, a járvány árnyékában ismét felmerült a gondolat: autós moziban, ugye, az embereknek nem kell virális közelségben egymás mellett szoronganiuk. Szépen ülnek az autóban, családostul, mert azt szabad, egyébként maximum négyen, mert azt is szabad, de inkább ketten, mert ki a fene akar a hátsó ülésen alig látni valamit, főleg, ha az autó teteje nem lecsapható, és hát csak ezért olyan autót venni talán luxus.

Elsőként Galacról, majd Bukarestből jelezték az illetékesek, hogy a poszt-virális lazítás jegyében autós mozit létesítenek, ideiglenes jelleggel. És most jött a hír, hogy ha minden igaz, június 19-étől Kolozsváron is hódolhatnak a polgárok a hamisítatlan amerikai stílusú mozizásnak. Egy kis kedvcsinálóként itt egy jelenet a Grease-ből:

A tervek szerint a kolozsvári autós mozi három héten át működik majd, pénteken, szombaton és vasárnap. Ebben az időszakban csak „klasszikus” filmeket vetítenek majd (értsd, a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évekből), feltehetően a szerzői, forgalmazási és egyéb jogi problémák leegyszerűsítése végett. Ha viszont a kolozsvári polgárokat érdekli a dolog, vagyis sokan elmennek és fizetnek a jegyért, akkor folytatják a mozi-projektet új filmekkel (és feltehetően borsosabb árakkal).

Amit egyelőre nem tudni: hol lesz a mozi, és mennyibe kerül egy jegy.

Hirdetés

Hát, kíváncsian várjuk. Csak ha lehet, ne pont az épp elmaradását bejelentő Untold Fesztivál helyszínén legyen, a sétatéren. (Elnézést a lelkes rajongókat esetleg talán bántó poénért.)

Időközben jött a hír, hogy az aradi Művész mozi nyári kertjéből is autós mozit farag a városi közművelőődési ház. Ráadásul nem is akárhogy. Mivel a tér elég szűk, egyezséget kötöttek egy helyi taxivállalattal, amely szépen előre beparkolja a kertbe az autóit, a nézők pedig beülhetnek és helyben taxizva nézhetnek filmeket péntek és szombat esténként. Ja, a taxis mozizás ingyenes, csak helyfoglalásért kell bejelentkezni. És ha igény van rá, egész nyáron folytatják az akciót.

És akkor a végén tessék, még egy szép, szomorú nóta a Grease autós mozijából:

Hirdetés