Fotó forrása: Facebook/ Consiliul Judetean Alba

Ha szeret vadregényes erdélyi tájakon utazni, akkor van két szimpatikus hírünk

Erdély legszebb tájait lehet majd könnyebben meglátogatni, ha elkészül egy hosszú hegyi út és egy kisvasút.

Hirdetés

Két újabb útvonalon lehet majd feltérképezni Erdély festői tájait: egyrészt Fehér megyében, kifejezetten a turisták kedvéért felújítanak egy hegyi utat, mely a Erdélyi-szigethegységben épülő Transzalpinával (is) fogja biztosítani az összeköttetést, másrészt Szebenben a húsz éve kihasználatlan Mokanicát, azaz a keskeny nyomtávú vasutat indítják be újra.

Fehér megyében bő egy évvel ezelőtt láttak hozzá az utóbbi évtizedek legnagyobb környékbeli beruházásába, a Nagyenyedet Abrudbányával, és egyben az Aranyos völgyével összekötő Transzalpinába, mely 78,3 km hosszan vezet át Erdély legszebb tájain. Az európai uniós finanszírozású projekt mintegy 40 millió euróba kerül, és a tervek szerint még idén elkészülhet.

Fotók forrása: turismistoric.ro

Ehhez fog csatlakozni egy másik, 21 km-es hegyi út, mely északról dél felé szeli majd át a Torockói-havasokat (a Transzalpina keletről nyugat felé halad), összeköttetést biztosítva az Aranyos völgye és Tövis (Teiuș) között. Felsőszolcsváról (Sălciua de Sus) fog indulni, átlép az Aranyoson, majd a Maros felé veszi az irányt, át a hegyeken. A két út hét kilométer hosszan „találkozik” Nagyponor (Ponor) és Remete (Râmeț) között. A Fehér megyei önkormányzat máris közzétette a pályázati kiírást, 2 127 252 lej értékben.

Szeben megyében is bővül a turisztikai kínálat: hosszú évtizedek után újra beindulhat a Mokanica, azaz a keskeny nyomtávú vasút Szentágota (Agnita) és Nagyszeben, pontosabban első körben Hortobágyfalva (Cornățel) és Holcmány (Hosman) között. Hetven évvel ezelőtt vásároltak legutóbb mozdonyt ezen az útvonalon, az utolsó hivatalos járat pedig húsz éve indult, tehát igencsak megérett az idő arra, hogy történjen valami ezen a téren.

Fotók forrása: www.turnulsfatului.ro
Hirdetés

A kínálkozó lehetőséget a civilek (A Mokanica Barátai Egyesület/Asociația Prietenii Mocăniței) látták meg, akik miután európai uniós finanszírozással beszerzik az új mozdonyt, a két rendelkezésre álló vagont is felújíttatják, hogy mihamarabb a turisták szolgálatába állíthassák. Meggyőződésük szerint, bár a szakasz mindössze 14 km hosszú, vonzaná a turistacsoportokat, így hosszú távon hozzájárulhatna a környék fejlődéséhez. Eleinte havonta egy hétvégén indulhatna, turistaidényben akár minden hétvégén. Egy jegy 25 lejbe kerülhet felnőttek, 15 lejbe a gyerekek számára. A mozdonyra 2021. január 20-ig várják az ajánlatokat.

A 2009-ben alakult egyesület célja, hogy újra járhasson a Mokanica Nagyszeben és Szentágota, illetve Hortobágyfalva és Vurpód (Vurpăr) között, ennek érdekében önkéntes alapon már felújítottak egy hét kilométeres szakaszt, ahol bérelt mozdonyokkal, alkalomadtán már bonyolítottak le utakat.

Hirdetés