Ha nem sikerül felpörgetni az oltás ritmusát, nem hogy nyárig, de év végéig sem oltják be a lakosság 70 százalékát

Igaz, ez nem csak Romániában van így.

Hirdetés

Még jó ideig húzhatjuk a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, ha a jelenlegi ritmusban folytatódik az oltási kampány.

Ha ugyanis nem sikerül felgyorsítani az immunizálást, nem hogy nyár végéig nem sikerül a szükséges számú embert beoltani, de még a teljes jövő év is a vírus jegyében telik majd.

Az Európai Bizottság múlt héten tette közzé ajánlását, hogy a tagállamok idén nyár végéig oltsák be a polgáraik 70 százalékát.

Ez már csak azért is lenne jó, mert a szakemberek szerint ekkora arányú beoltott ember mellett kialakulhat a nyájimmunitást, ami véget vethet a vírus terjedésének.

Papíron ez gyönyörűen is mutat, azonban ehhez nagyon föl kellene pörgetni az oltás sebességét.

Romániában jelenleg nagyjából napi 30 000 körüli oltást adnak be – vasárnap 27 400-an kapták meg a vakcinát –, ami annyira nem rossz ritmus.

Viszont így csupán 2022 decemberére sikerülne beoltani a szükséges 70 százalékot – ahhoz, hogy nyárra elérjük ezt a számot, napi 89 429 személyt kellene immunizálni.

Hirdetés

A helyzet abszurduma, hogy az EB által kiosztott „házi feladatot” egyedül az az Egyesült Királyság képes teljesíteni: ott idén augusztusra elérik a 70 százalékot.

A legrosszabb helyzetben Bulgária van: ott a mostani ritmusban 2040-ben érne véget az oltási kampány.

Mindez persze most nem annyira a tagállami hatóságok sara, és egyelőre nem is az oltás ellen eszelős összeesküvés-elméletekkel lázítók miatt van, hanem azért, mert a gyógyszergyártók képtelenek a megfelelő ritmusban szállítani a vakcinát.

És az EU gyógyszerügynöksége sem sieti el az új vakcinák engedélyezését.
Kérdéses, hogy sikerül-e mindezen változtatni.

Pedig nem ártana, ha legalább az év végére szeretnénk visszakapni a normalitást.

Hirdetés