Fotó: Pixabay.com

Ha nem a tengerből, akkor a hegyről kell menteni a „turistákat”

Tudjuk: tornacipő, rövidnadrág és irány egy hófödte hegycsúcs.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban szinte naponta fulladt valaki a Fekete-tengerbe a romániai partszakaszon, a vízimentők pedig alig győzték kihúzni az erős szél és hullámzás miatt bajba került fürdőzőket.

Ugyanúgy, ahogy a tengerparton üdülők jelentős része magasról tesz a veszélyre figyelmeztető vörös jelzésre, a hegyekbe induló „túrázók” is elengedik a fülük mellett a hegyimentők figyelmeztetéseit.

A romániai hegyimentő szolgálat országos központja vasárnap reggel közölte, hogy az elmúlt 24 órában nem kevesebb, mint 31 segélykérő riasztást kaptak, miután emberek bajba kerültek a hegyekben. 43 embert mentettek ki valamilyen szorult helyzetből, hét személyt a mentőszolgálatnak vagy a SMURD-nak adtak át ellátásra.

Mentőakciókat kellett végrehajtani Brassó, Hunyad, Bihar, Neamț és Kolozs megye hegyeiben, de a legtöbbre Bustény térségében volt szükség, innen közelíthető meg ugyanis a kocatúrázók körében igen népszerű Bucsecs-hegység és környéke. Ráadásul hosszú hétvége van, amikor még több vasárnapi turista igyekszik a hegyekbe.

A hegyimentők évek óta nem győzik elég sűrűn figyelmeztetni a túrázókat, hogy megfelelő felszerelés nélkül ne induljanak a hegyekbe, igen sokan tornacipőben, lenge nyári öltözékben próbálnak felkapaszkodni magas csúcsokra, ahol gyakran hófödte területekre is tévednek.

Hirdetés