Ha mindig is érdekelte, miért mennek tönkre a régi gyárak, íme egy lehetséges magyarázat

Az ügyészek szerint a temesvári mérőműszergyárból az évtizedek során 50 millió eurót lopkodhatott szét a volt vezetőség, a nemzetközi auditcég szemhunyása felett.

Hirdetés

A temesvári elektromos mérőműszergyár (AEM) egyike azon kevés volt állami iparvállalatoknak, mely túlélte a kommunizmus bukása utáni privatizációt, és a kezdeti nehézségek leküzdése után is tudott exportra dolgozni, bővíteni a termelést, egyszóval sikeresnek maradni. A látszat persze csalt, és ez már a 2000-es évek végén kezdett kiderülni, amikor a munkások tiltakozóhulláma kezdődött (a gyár történetéről itt lehet olvasni bővebben).

Hosszú évtizedeken keresztül a gyár igazgatótanácsát Olimpia Moica és a férje, illetve a fia vezette, akiket most azzal gyanúsítanak, hogy ez idő alatt 50 millió eurót loptak el, a vezetőség többi tagjával együtt, ráadásul az egyik legnagyobb nemzetközi auditcég, a londoni székhelyű PricewaterhouseCoopers tudomásával.

Az ügyben a temesvári szervezett bűnözős elleni igazgatóság (DIICOT) ügyészei ma (kedden) házkutatást tartottak több temesvári és bukaresti lakásban, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek Moica és társai ellen, akiket többek között bűnszervezet működtetésével, közokirat-hamisítással, súlyos következményekkel járó sikkasztással, csalással és hatáskörrel való visszaéléssel gyanúsítanak.

Mi volt a módszer? Egyrészt abból profitáltak, hogy sikeresnek mutatkoztak: fiktív termelési számokkal és fiktív jövedelmekkel szedtek ki rendkívüli osztalékokat, amelyet egymás között osztottak szét. Előfordult, hogy 800 ezer mérőműszert tüntettek fel a leltárban, miközben a gyár háromszor kevesebb készülék gyártására és egyidejű tárolására volt képes. A teljesítménymutatók alapján alkalmazottaik között is jutalékokat osztottak szét, csakhogy jóval kisebb összegeket, mint amennyit „lepapíroztak”, zsebre vágva a különbséget. Így sikerült az 50 millió euró kárt összehozni.

Az Adevărul forrásai szerint a nemzetközi PricewaterhouseCoopers auditcég tíz év alatt rendszeresen átvilágította a vállalat pénzügyi kimutatásait, így tudhatott a csalásról, mégsem jelentette a hatóságoknak, ezért a PricewaterhouseCoopers alkalmazottját is kihallgatják a keddi nap folyamán.

Hirdetés