Ha már nagyon hiányzott egy jó kis kánikula, akkor megnyugodhat: természet barátunk ezen a héten is gondoskodik róla

Közel 40 fokkal kecsegtetnek.

Hirdetés

Ha valaki az előző hetek hőhullámai után már kezdett hozzászokni ahhoz, hogy mostanában enyhébb, 30 fok körüli vagy egyenesen az alatti, de mégis kellemes, nyárias hőmérsékletek biztosítják a szinte felhőtlen strandidőt, akkor ez a hét nem róla fog szólni.

A meteorológiai intézet ugyanis hétfőn jelezte: a hét végéig a már korábban is megtapasztalt, igazi kánikulai időjárás várható az országban.

Az alapozás már hétfőn megindul, főleg a Partiumban, illetve Románia délkeleti részén.

A Partiumban ugyan felhők is boríthatják az eget, és esetleg némi eső is lehet, de a hőmérséklet már dél előtt elérte a 30 fokot, és egyes helyeken akár 36 fokot is mérhetnek.

Erdélyben valamivel kellemesebb lesz a hőmérséklet, a magasabb hegyvidék hűvösebb klímát biztosít.

Keddtől aztán az alföldi részeken jön az igazi buli: sárga kánikulafigyelmeztetés lép hatályba, a hét végéig fokozatosan növekszik a hőmérséklet, a legmagasabb értékek 34 és 39 fok között lehetnek, de egyes előrejelzések szerint lehet olyan hely, ahol akár 40 fokot is mérhetnek.

Hirdetés

Természetesen ez is az alföldi területeket érinti, úgyhogy a Partiumban, illetve a Bánságban, Nagyváradtól Aradon át Temesvárig igazán forró napoknak néznek majd elébe az ott élők.

A hőérzet is magas lesz, a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a 80 egységet, vagyis hamisítatlan afrikai klímát élvezhetünk.

Már csak azért is, mert a hőmérséklet éjszaka sem megy be 20 fok alá, vagyis jó kis trópusi viszonyokkal örvendezteti meg a természet mindazokat, akik nem engedhetik meg magukat, hogy olyan távoli, egzotikus országokba utazzanak, ahol ilyen a klíma.

 

Hirdetés