Ha már jönnek az amerikaiak meg a NATO-főtitkár, a román külügy berendelte az orosz nagykövetet, hogy kioktassa egy kicsit

Mert nem tetszett, amit a deveselui rakétapajzsról mondott.

Hirdetés

Bukarestben is izzik a levegő az Ukrajna és Oroszország közötti válság nyomán, amely miatt az Egyesült Államok és a NATO is összevonta a szemöldökét.

Mint ismert, Washington ezer amerikai katonát vezényelt át Romániába a válság miatt, a hadi felszerelésük jelentős része három konvojjal csütörtökre virradóra érkezett meg az országba, és hamarosan ők is jönnek.

A pénteki nap folyamán maga a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is Romániába látogat, ahol meglátogatja a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu amerikai támaszpontot, ahova az újabb amerikai egységek érkeznek.

Ha pedig már így van, a bukaresti illetékesek úgy gondolták, ők is izmozhatnak egy kicsit Oroszországgal.

Ezért aztán csütörtökön este berendelték a külügybe Valerij Kuzmin orosz nagykövetet, mivel olyanokat mondott az amerikaiak által telepített deveselui NATO-rakétapajzsról, ami nem tetszik a bukaresti illetékeseknek.

Kuzmin egy szerdai sajtótájékoztatón megismételte az orosz aggodalmakat, hogy a támaszpontra bármikor lehet támadó rakétákat is telepíteni, ezért sok értelme nincs annak a román ajánlatnak, hogy a kölcsönösség elvét betartva az orosz és a román fél ellenőrizze egymás rakétatámaszpontjait. Ehelyett Moszkva írásos kötelezettségvállalást szeretne az amerikaiaktól, hogy a támaszpontot nem használják támadásra.

Nos, ez a román illetékesek szerint olyan súlyos kijelentés, amely indokolja a nagykövet bekéretését.

Hirdetés

Meg is tették, és Iulian Fota külügyi államtitkár a minden bizonnyal rendkívül szívélyes találkozón kioktatta Kuzmint, hogy ha a fene fenét eszik, és Tomahawk robotrepülőgépek hullanak az égből,

a deveselui támaszpont akkor is csakis és kizárólag védelmi célokat szolgál, nem Oroszország ellen irányul,

az euroatlanti térségben kívülről érkező esetleges rakétatámadások kivédésére hozták létre, és semmilyen formában sem használható támadó célokra.

Egyben figyelmeztette a nagykövetet, hogy ne tegyen „a közvéleményben téves képzeteket keltő nyilvános kijelentéseket”, mert azok nem segítik elő a kölcsönös bizalmon alapuló párbeszédet.

Utána a román külügy vélhetően megveregette a saját vállát, hogy most jól megmutatta a muszkáknak.

Hirdetés