Ha már azt is tudjuk, hol lopják el a legtöbb fát Romániában, a tolvajokat miért nem találja senki?

A környezetvédelmi miniszter hétfőn is bebizonyította, hogy az igazságszolgáltatásnak nem kiemelt célja az erdőket letaroló bűnszervezetek felszámolása.

Hirdetés

Enyhén szólva érdekes, hogy amióta az Európai Bizottság leszedte a keresztvizet a román államról az illegális fakitermelés miatt, a környezetvédelmi minisztérium illetékesei hirtelen négyzetkilométerre pontosan tudják, hogy hol a legintenzívebb a láncfűrészes tolvajlás e kies hazában.

A miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatásán Costel Alexe ügyvivő környezetvédelmi miniszter azzal állt elő, hogy

a szaktárca már el is készítette az illegális fakitermelés országos toplistáját, ezt jelenleg Máramaros megye vezeti,

megelőzve Beszterce-Naszód és Szeben megyét. Megnyugtató, hogy a székelyföldi megyék nem fértek fel a dobogóra.

Alexe példaként említette, csak Máramaros megyéből 110 ezer köbméter fát csórtak el a fatolvajok az elmúlt két évben – ez egyelőre országos rekordnak számít.

Az Orban-kormány zöld minisztere egyébként korábban is mondott erőseket – azon kívül, hogy természetesen az előző kormányt hibáztatta mindenért –, decemberben például azzal állt elő, hogy évente legalább 20 millió köbméter fát lopnak el Romániában, s hogy

az állam tízmillió köbméter, illegálisan kivágott fa után 500 millió eurós kárt szenved.

Hirdetés

Úgy látszik, a matek már jól megy Bukarestben, a kénye-kedve szerint ténykedő, erdészeket gyilkolászó famaffiát azonban képtelenség megállítani. Mintha nem is akarná.

 

Hirdetés