Ha így megy tovább, hamarosan lámpással kell keresni a (tisztességes) közlekedési rendőröket

Ezúttal a botoșani-i közlekedési renrődökre csaptak le a hatóságok. Persze, hogy csúszópénz elfogadása miatt.

Hirdetés

Nemrég beszámoltunk arról, hogy a Szeben megyei rendőrség nem kevesebb, mint 25 közegének körme alá nézett az ügyészség, ugyanis a rend „feddhetetlen” őrei lazán zsebre vágtak bizonyos összegeket, amelyeket azért kaptak, hogy szemet hunyjanak a forgalomban szabálytalankodó autósoktól. Ráadásul ezeket az összegeket nem feltétlenül felajánlották nekik, hanem ők kérték.

Nos, egy hónap sem telt el a szebeni vizsgálat elkezdése óta és máris itt a következő tömeges fülön csípés. Botoșani-ban az ügyészség összesen 15 közlekedési rendőrt állított elő, továbbá 20 helyszínen tartott házkutatást a szerdai napon. A vád hasonló: a szabálysértő autóvezető megúszhatta a vegzálást, ha szépen becsúsztatott némi pénzt a közlekedési rend éber őrének zsebébe. A gyanúsított rendőröket természetesen ki is hallgatják és ha alaposnak bizonyul a gyanú, itt is következik az őrizetbe vétel, majd az előzetes letartóztatás.

Moldvában amúgy elég forróvá vált a talaj a korrupt rendőrök lába alatt. Az ügyészség egy másik nagy port kavaró korrupciós ügyet is vizsgál. A gyanúsítottak (sofőriskolai oktatók és a jogosítványokat kibocsátó ügyosztály alkalmazottjai) 300–6000 eurós „megajánlások” fejében olyan polgároknak is simán kiállították a jogsit, akik nem akartak időt veszteni a sofőriskolával.

Sőt, egy igazi nagy hal is horogra akadt: a belügyminisztérium titkosszolgálatának suceavai vezetőjéről van szó, aki nem csak falazott a korrupt kollégáknak, de be is szólt nekik, hogy szorul a hurok, mert az ügyészek a nyomukban vannak. Szép!

Hirdetés