Illusztráció: Pinti Attila/Székelyhon

Ha a terv beválik, 2025-ig egy fokkal biztonságosabbak lesznek a közutak Romániában

Háromszáz sebességmérő készülék és ötszáz térfigyelő kamera fogja kiszűrni a száguldozó sofőröket.

Hirdetés

Nagy beruházásra készül a szállításügyi minisztérium a 617 millió euróra rúgó országos közlekedésbiztonsági stratégia keretében: 300 fix traffipaxot helyeznek el a legforgalmasabb útszakaszok mentén, emellett 500 térfigyelő kamerát és 1000 sebességkorlátozót is beszereznek az utak biztonsága érdekében. A traffipaxok felismerik a megengedettnél gyorsabban haladó, vagy szabálytalanul közlekedő autók rendszámtábláját, a gyorshajtók pedig azonnal értesítést kapnak a büntetésről.

A közlekedésbiztonsági infrastruktúrát az országos helyreállítási tervből (PNNR), mintegy 35 millió euróból bővítik. Három éven belül minden autópályán és gyorsforgalmi úton elhelyezik a rendszámtáblákat automatikusan felismerő okos eszközöket.

A beruházás célja csökkenteni a halálos balesetek számát a közutakon, tekintettel arra, hogy átlagosan 100 haláleset jut egymillió lakosra (az arány 50 százalékkal meghaladja az európai átlagot). Jelenleg 267 olyan veszélyes pontot azonosítottak be az országban, ahol gyakran történik baleset.

Hirdetés