Gyulafehérvárt az ág és a járvány is tovább húzza

Még egy héttel meghosszabbították a szigorú karantént.

Hirdetés

Gyulafehérvár lakosai számára lassan már a szigorú megszorítások jelentik a mindennapi normalitást. Pedig miután a koronavírus-járvány miatt november közepén két hétre meghirdetett szigorú karantént egyszer, december elsejétől egyszer már meghosszabbították egy hétre, most minden bizonnyal mindenki abban reménykedett, hogy mostantól visszatérhet a szabadság, még ha korlátozott formában is.

De nem.

A megyei járványügyi operatív törzs hétfői rendkívüli ülésén ismét csak átbogarászta a járványadatokat, és arra a szomorú megállapításra jutott, hogy a szabadság még nem aktuális.

A városban ugyanis hétfőn 7,14 ezrelék volt a fertőzöttek aránya az előző 14 napban – vagyis ezer lakosra ennyi fertőzött jutott –, miközben az országos átlag ennél jóval kisebb, 4,89 ezrelék.

Bár a trend csökkenő – december 4-én még 7,30 ezrelék volt a szám –, még mindig nem elegendő a csökkenés, ezért aztán megszületett a döntés: további hét nappal meghosszabbítják a vesztegzárat.

Hirdetés

A döntés több Gyulafehérvárhoz tartozó településre – Borbándra, Ompolykisfaludra, Alsóváradjára és Poklosra – is kiterjed.

Úgyhogy Fehér megye székhelyén még legalább egy hétig marad a kijárási korlátozás szokásos forgatókönyve: napközben csak munkáltatói igazolással vagy saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal lehet az utcára lépni, többek között munkavégzés, bevásárlás, egészségügyi ellátás, rászoruló rokon gondozása, vagy valamely rokon elhalálozása miatt.

Hirdetés