Gyomorforgató utat tett meg Európa legszennyezettebb folyóitól a román tányérokig több tonna toxikus hal

Szennyezett folyókból fogták, hűtő nélküli furgonokkal szállították fél Európán át, ecettel lemosták, majd eladták a román piacokon.

Hirdetés

Európa legszennyezettebb folyóiból kifogott, majd hanyagul Romániába szállított halak illegális értékesítésére – gyakorlatilag a román vásárlók tudatos átverésére és mérgezésére – kiépített húszfős bűnhálózat állhat hamarosan a konstancai bíróság elé. A vádirat részletesen leírja miként működhetett egy éven keresztül zavartalanul a „demokratikusnak” mondott szervezet, mely több tíz tonna toxikus halat hozott be Romániába,

a Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban élő román vendégmunkások segítségével.

A recept egyszerű volt. A külföldi románok elmentek horgászni a Pó, az Ebro és a Rhône folyókra, melyekben az a közös, hogy a helyi hatóságok betiltották ezt a tevékenységet, mivel a szennyezettségük miatt az itt élő halak veszélyt jelentenek az emberi egészségre nézve. Ez azonban nem akadályozta a bűnhálózat – eredetileg Tulcea, Konstanca és Vâlcea megyei – tagjait, akik éjszakánként tiltott módszerekkel, monofil hálókkal és elektromos eszközök alkalmazásával fogták ki a halakat.

Az áru tárolását a közelben bérelt garázsokban oldották meg, majd 3,5 tonnás furgonokba tették,

és fél Európán át, megfelelő hűtés nélkül szállították Romániába.

A romlás szagát ecetes átmosással enyhítették, ha ez nem vált be, akkor kivágták a romlott részeket, és filézve árusították a halakat.

Hirdetés

A szállítást hamis iratokkal biztosították, egy olyan romániai cégen keresztül, mely nem rendelkezett az államok közötti szállítási engedéllyel. Amikor a lebukás veszélye fennállt, egy magyarországi céget is bevontak. Egy adag szállítmánnyal 2500 euró haszonra tettek szert, és csak készpénzzel dolgoztak, megkerülve az adózást.

Az ügyész szerint a döntéseket demokratikusan hozták meg, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem rendelkezett egy vezetővel, aki kézben tartotta volna a tevékenységet. A vádirat külön kiemelte annak súlyosságát, hogy a húsz gyanúsított mindegyike román állampolgár, a horgászoktól kezdve a raktárosokon keresztül az értékesítői hálózatig, gyakorlatilag saját nemzettársaikat verték át és mérgezték a súlyosan toxikus halakkal.

Hirdetés