Fotó: Radio Cluj/Facebook

Gondok vannak a frontvonalon: a mentősöknek kezd elegük lenni, a kormány is csak szívatja őket

Bérpótlék helyett aprópénzzel szúrták ki a szemüket, a munkaerőhiány miatt pedig lassan elfogy az erejük. Csoda, hogy volt idejük egy tiltakozó akcióra.

Hirdetés

Nagyon kezd elfogyni a türelmük a mentősöknek, akik kedden tiltakozó akciót is szerveztek Kolozsváron a szakszervezetük felhívására. Úgy érzik, az illetékes hatóságok segítség helyett inkább csak nehezítik a munkájukat.

Ráadásul a beígért bérpótlékból is inkább csak egy rossz vicc lett: szó szerint pár lejjel szúrták ki a szemüket. Bár egy minisztériumi rendelet alapján a fizetésük 20 százalékának megfelelő összeget kellene megkapják a járvány idején, az egyik Alephnews.ro-nak nyilatkozó mentős például arról beszélt, hogy legtöbben 3 és 22 lej közötti összegeket kaptak, ami enyhén szólva nevetséges.

A Kolozs megyei mentőszolgálat egyébként jelenleg 60 százalékos kapacitással dolgozik, mivel nagyon sok mentős és asszisztens megfertőződött vagy karanténba került, ráadásul a szükségállapot idejére felvett kisegítő személyzetet sem pótolták, pedig azóta sokkal több a munka.

A munkaerőhiány – és persze a mentőautók fertőtlenítésével eltöltött idő – miatt egyre később érnek ki a sürgős esetekhez. Rareș Ghilea, a Kolozs megyei mentősök szakszervezeti vezetője azt mondta, olyan esetről is tudnak, amikor egy páciens nyolc órán át feküdt a mentőautóban, mivel a megyei kórházban egyszerűen nem tudták fogadni a beteget.

Hirdetés