Golyófertőtlenítéssel biztosították, hogy tiszta legyen a bizalmi szavazás a parlamentben

Csütörtökön délután eldőlhet, hogy Florin Cîțunak hívják-e majd a következő román miniszterelnököt.

Hirdetés

Ha minden igaz, és az illetékes szakhatóságok is úgy akarják, csütörtökön délután négy órától összeül a román parlament két háza, hogy együttes ülésen döntsön arról, bizalmat szavaz-e a Florin Cîțu jelenlegi ügyvivő pénzügyminiszter vezette kormánynak.

Mivel azonban koronavírus-világjárvánnyal örvendeztetett meg az anyatermészet, az ülést az átlagosnál is fokozottabb biztonsági intézkedések előzték meg.

Ezek abban merültek ki, hogy a takinénik a lehetőségekhez képest alaposabban kitakarították az üléstermet, és ki is fertőtlenítették.

És ez még nem minden.

Mivel az alkotmány értelmében a méregdrága elektronikus szavazórendszer bevezetése ellenére a bizalmi szavazások évezredes módszer szerint, golyókkal történnek, az ehhez használatos golyókat és urnákat is alaposan ki kellett fertőtleníteni a nagy alkalomra.

A felállás érdekes, mert a kormányt adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségben van a parlamentben, és eddig – Klaus Iohannis államfő, a PNL korábbi elnöke értékes útmutatása alapján – nem is arra hajtott, hogy a kormány bizalmat kapjon, hanem arra, hogy egymás után kétszer leszavazzák, és ezzel előre hozott választásokat lehessen kicsikarni.

A pártot nem öngyilkos hajlam vezérli: jelenlegi támogatottsága jóval nagyobb, mint a négy évvel ezelőtti parlamenti választások idején, így ha most tartanák a választásokat, majdnem kétszer annyi parlamenti mandátumot szerezhetne.

Igen ám, csakhogy a liberálisokon kívül most egyetlen pártnak sem érdeke az előre hozott választás.

A legnagyobb rivális Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága például meglehetősen alacsony, ezért ők nem akarnak előre hozott voksolást.

Hasonló a helyzet a többi ellenzéki párttal is, olyannyira, hogy már bejelentették: bizalmat szavaznak az új kormánynak, hiszen ezekben a koronavírus sújtotta, vérzivataros időkben stabil kormányra van szüksége az országnak.

Hirdetés

Az RMDSZ ugyan csak néhány órával az ülés kezdete előtt dönt, de ettől még akár meg is szavazhatják az új kabinetet.

A PSD most azt mondja, nem fgják megszavazni a kormányt, mert nélkülük is megvan a többsége.

Már abban az esetben, ha a liberálisok abbahagyják a politikai trükközést, és az előre hozott választások kikényszerítésére való ácsingózás helyett megszavazzák a saját kormányukat.

A felállás tehát vicces, hiszen a kormánypárton kívül mindegyik pártnak az az érdeke, hogy a kizárólag a kormánypárt által delegált tagokból álló új kormány bizalmat kapjon.

Már ha egyáltalán lesz ülés.

Marcel Ciolacu, a PSD és a képviselőház elnöke ugyanis jelezte: először is hivatalosan kikérik a katasztrófavédelem és az egészségügyi hatóság engedélyét, hogy egyáltalán összeülhet-e a parlament, hiszen szerdán az operatív törzs úgy döntött: a koronavírus miatt betiltják a százfősnél nagyobb beltéri rendezvényeket.

A parlament létszáma ugyanis 465 fő, ami ugye jócskán meghaladja az engedélyezett számot.

Kíváncsian várjuk a végeredményt, garantáltan lesz olyan szórakoztató, mint egy átlagos stand up-est.

Hirdetés