Nem létező romániai céggel kötögetett hatalmas szerződést Tanzánia

Sok-sok pénz, füstbe ment hazai partner, dühös afrikai vezetők. Így jártak.

Hirdetés

A történet véresen egyszerű. Tanzánia illetékes vezetősége úgy gondolta, beszerez magának, bocsánat, az országnak némi tűzoltásra és embermentésre szolgáló felszerelést. Potom 1 trilliárd tanzániai shilling értékben. (Aki esetleg nem mozog otthonosan e valuta értéke terén, ez kábé 390 millió euró.)

Az illetékesek feltehetően alaposan szétnéztek a glóbuszon, mérlegeltek, számolgattak, és végül kiválasztották a Rom International Solution nevű céget. Amely cég történetesen romániai. Szépen meg is kötötték a szerződést, ahogy kell.

És ekkor tört ki a botrány. Kiderült ugyanis, hogy Rom International Solution nevű vállalat nem létezik. Bumm!

A hír hatalmas port kavart, maga John Magufuli elnök úr jelentette be, hogy baj van a román kréta körül, expressz ajánlva kirúgta a belügyminisztert és a sürgősségi beavatkozásokért felelős kormánybiztost. Természetesen a tanzániai Antikorrupciós Ügynökség (afféle helyi DNA) is vizsgálódni kezdett, minek következtében lemondott a belügyminiszter helyettese meg a főtitkára is. (Ugye, milyen elegáns? Idehaza bezzeg a kutya se mond le, ha vizsgálni kezdi a DNA.)

Hirdetés

Az Antikorrupciós Ügynökség ideiglenes vezére azt is bejelentette: csapatokat küld Romániába (tessék megnyugodni, nem katonákat, ügyészeket), hogy meglátogassák ezt a hol van, hol nincs vállalatot. Azt már most lehet tudni, hogy nem éri őket meglepetés: a Rom International Solution nem szerepel a hazai cégjegyzékben.

Egyelőre sokkal többet nem tudni a dologról. De ha tényleg átverés történt, akkor csak csóválni tudjuk a fejünket. Így elbánni egy afrikai partnerrel, aki bizalommal közeledik a mioritikus hazához, főleg ebben a rasszizmussal épp túltelített légkörben…

Hirdetés