Fordulat: amikor nem az adóhatóság vegzálja az adófizetőket, hanem a DNA az adóhatóságot…

… másik fordulat: nem a csendőr kapja el a kihágó polgárt, hanem a rendőr a kihágó csendőrt… és mit szólnának ahhoz, ha Kolozsvár polgármestere lenne Románia államelnöke?

Hirdetés

Fordulat: amikor nem az adóhatóság vegzál adófizetőket, hanem a DNA vegzálja az adóhatóságot

Gyakran hallunk ilyen történeteket: az adóhatóság éber felügyelői meglátogatnak egy boltot, szórakozóhelyet, céget, és ha már ott vannak, találnak is valami kihágást. A történetek néha vadabbul folytatódnak, de az apró figyelmességekről, kiegyezésecskékről nem írunk, mert nincs rá bizonyíték.

Na de most fordult a kocka: ugyanis nem az adóhatóság látogatott meg egy adófizetőt, hanem a DNA látogatta meg a bukaresti adóhatóságot, egész pontosan az adócsalás elleni ügyosztályt. De hát miért, az istenért? Hiszen az adóhatóság a rend őre, nem?

Nos, nem mindig. A képlet a következő: bizonyos cégek adót csaltak. Ez bűn. Ezért akár börtön is járhat. Na de el lehet azt kerülni. Hogyan? Hát úgy, hogy az adócsaló cégek vezetői megkenik az adócsalás elleni ügyosztály felügyelőit. És ha jól megkenik őket, továbbá ha az illető felügyelők hagyják is, hogy megkenjék őket, akkor azok a bizonyos bűnök lekerülnek a listáról.

Na, a hírek szerint pont ezt csinálták a derék bukaresti felügyelők. Megkenődtek, ezért aztán elmaszatolták az adócsalási ügyeket.

Na de most akkor ott van a nyakukon a DNA. És vizsgálódik. De nem csak az ügyosztályon. Az érintett cégeknél, illetve a céges érintettek otthonaiban is. És ha kiderül a mutyi, akkor nagy bajban vannak az illetők.

Még egy fordulat: nem a csendőr kapja el a kihágó polgárt, hanem a rendőr a kihágó csendőrt

Úgy szoktunk tekinteni a rend őreire, mint akik… a rendet őrzik. Vagyis oké, hogy ők is emberek (a hibák bányái), de azért példaképek is, elvileg bár. Ezért szoktunk jobban meglepődni, amikor épp egy karhatalmi közeg botlik.

A történet úgy szól, hogy a rendőrség elkezdte a munkanapját, mégpedig úgy, hogy néhány közeg kiment Bánffyhunyad mellé, közúti ellenőrzésre. Szépen végezték is a dolgukat, míg nem arra járt egy kolléga, egy csendőr. Arról nem szólnak a hírek, hogy a csendőr is munkavégzés közben járt arra, avagy sem. A lényeg viszont az, hogy az ellenőrző közegek droggyanús szert találtak a kollégánál. Kollegialitás ide vagy oda, a közegek lekapcsolták a csendőr urat, és a szervezett bűnözés elleni ügyosztályt (DIICOT) is értesítették. Utóbbiak átvették a csendőrt, elvégeztek egy drogtesztet és megvizsgálják a gyanúsítottnál talált szert is.

Hirdetés

Viszont nyilatkozni egyelőre nemigen akaróznak az illetékes hatóságok. Érthető módon, hiszen ők is úgy gondolják, hogy a rend őreinek példaképként is kell(ene) viselkedniük.

És ahhoz mit szólnának, ha Kolozsvár multikulti polgármestere lenne Románia államelnöke?

Egyre közeledik a szuperválasztási év ebben a mioritikus hazában. Többek közt államelnököt is választ majd az ország. Már most sajnáljuk, hogy nem írhatjuk le többé: Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök – ugyanis Ionopot úrnak nem maradt több elnöki mandátuma, mennie kell. Na de ki lesz az új államelnök? Egymást érik a felmérések: a legfrissebbet az INSCOP közvélemény-kutató intézet készítette éppen most. Nagy változás nincs. Ha a következő hétvégén lenne az elnökválasztás, Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes lenne a befutó, őt követné Marcel Ciolacu jelenlegi miniszterelnök, a harmadik és negyedik helyre két magyarfaló szélsőjobber, Diana Șoșoacă és George Simion futna be (előbbi látványosan javított, utóbbi látványosan rontott, értsd, egymástól veszik el a szavazókat), aztán következik még Nicolae Ciucă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloș és Kelemen Hunor.

Az ország egyik nagy pártja szerepében tetszelgő PNL-nek persze nagyon nem tetszik, hogy Ciucă úr a két vérnackó és főleg a PSD jelöltjei mögött kullog. Robert Sighiartău, a PNL főtitkára szerint olyan államelnökre van szükség, aki a pártot, úgymond, maga után húzza, a saját pozitív imázsa által. Arra a kérdésre, hogy na és akkor kik volnának ezek a nagy PNL-s arcok, Sighiartău úr két „vidéki” figurát említett: Ilie Bolojan nagyváradi ex-polgármestert (aki jelenleg Bihar megye tanácselnöke), illetve Emil Bocot, Kolozsvár multikulti polgármesterét.

Na és akkor – függetlenül attól, mennyire van valós alapjuk a fenti kijelentésnek – ízlelgessük egy picit a hírt: Bolojan államelnök úr… Boc államelnök úr…

Hirdetés