Folyamatosan csökken a járvány intenzitása, de a halottak száma továbbra is elkeserítően nagy

Kedvező és borzasztó számadatok is vannak.

Hirdetés

A vasárnapi adatoki is azt mutatják, hogy a koronavírus negyedik hulláma kifulladóban van: akárcsak az előző napokon, most is jó 3000-rel kevesebb új fertőzöttet találtak 24 óta alatt, mint egy héttel korábban. Most 7424 új fertőzöttre bukkantak, míg múlt vasárnap ez a szám még 11 725 volt – igaz, akkor több tesztet végeztek.

A napi elhalálozások száma azonban továbbra is magas, ahogy azt az egészségügyi szakértők előrejelezték: 394-en haltak bele a kór szövődményeibe, és 33 korábbi áldozatról derült ki, hogy a koronavírus-fertőzés okozta a halálukat.

Jó hír ugyanakkor, hogy a gyógyultak száma 10 337-tel nőtt.

Azonban több fertőzöttet – 20 005-öt – ápoltak a kórházakban, közülük 1874-et intenzív osztályon.

Az oltási kampányt koordináló testület közben közölte: vasárnap átlépte a hétmilliót a legalább egy adag vakcinával beoltottak száma.

Eközben abba is betekintést nyerhetett a nyilvánosság, mi késztette arra az elmúlt jó egy hétben az embereket, hogy megrohamozzák az oltópontokat.,

Mint kiderült, nem csupán az, hogy a berobbant járvány és a napi több száz halott végre ráébresztette a polgárokat, hogy valóban az oltás az egyetlen fegyver a járvány terjedése ellen.

Hirdetés

Az oltópontokon megkérdezettek közül volt, aki beletörődve mondta: „idősebb orvosoktól”

azt hallotta, hogy az oltás három-négy év múlva megöli, és néha sírni támad kedve, de mégis felvette, mert külföldön vállalt munkát, anélkül pedig nem lehet.

Más azért várt mostanáig, mert úgy értékeli, hogy mostanra elég tanulmány látott napvilágot az oltások hatékonyságáról, emellett a beoltott nagyszülei és egy barátja könnyedén átvészelték a fertőzést.

Olyan nő is akad, aki terhessége miatt nem oltakozott, de szülés után beoltatta magát, más pedig a mellékhatásoktól félt.

És persze olyan is van, aki csak a hétfőtől az oltatlanok számára bevezetett korlátozások miatt vette fel az oltást, de amúgy nem igazán bízik benne.

Hirdetés