Földrengés és hóviharok is voltak vasárnap, a határőrség pedig bejelentette a Pinokkió-műveletet – hírmix

A heves hóviharok miatt utakat zártak le, és mintegy 400 település áram vagy víz nélkül maradt.

Hirdetés

Tucatnyi megyét megbénítottak a hirtelen jött heves hóviharok

Páros lábbal rúgta ránk az ajtót a tél: vasárnap előbb csak négy (Constanța, Tulcea, Galați és Brăila) megyére adtak ki a szakemberek vörös hóviharriasztást, majd a Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş, Prahova és Dâmboviţa megyékre, különösen ezek hegyvidéki területeire is kiterjesztették azt. Az említett területeken rövid idő alatt rengeteg hó zúdult le, a szél erőssége pedig helyenként a 160 kilométer/órát is elérte. Autók tucatjai ragadtak a hóba a közutakon, a hatóságok így összesen 46 érintett útszakaszt zártak le a forgalom előtt, és 53 vonat indulását kellett elhalasztani. Raed Arafat, a katasztrófavédelem (DSU) vezetője vasárnap délután arról tájékoztatott, hogy a heves hóviharok következtében 12 megye több mint 400 településén mintegy 314 ezer ember maradt áram nélkül, de több településen az ivóvízzel is gondok vannak, így a hatóságok nagy teljesítményű generátorokkal igyekeznek pótolni a kimaradásokat. A rendőrség és Cătălin Predoiu belügyminiszter vasárnap nem győzték hangsúlyozni, hogy az érintett területeken semmiképpen se induljanak útnak az emberek. Ezzel szemben a lakosság természetesen rá se hederített a felszólításokra, aminek következtében még több autó ragadt a hóba. Vaslui megyében például a hirtelen jött heves havazás miatt kicsúszott, majd az út melletti sáncban az oldalára borult egy 40 utast szállító autóbusz. A katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Mint kiderült, összesen 15-en sérültek meg.

Vámosököl vasököl, oda PLÜSS, ahova köll: jön a Pinokkió-művelet

A román határőrség beharangozta a Pinokkió-műveletet. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy addig hazudnak, amíg megnő az orruk, hanem azt, hogy a karácsony előtti időszakban könyörtelenül lecsapnak a hamisított játékokra. A cél elsősorban a Kínából és Törökországból érkező gyermekjátékok alapos átvizsgálása, a tapasztalatok szerint ugyanis ebből a két országból érkezik a legtöbb hamis termék. A Pinokkió-műveletet azért időzítették a decemberi hónapra, mert ilyenkor, a karácsony előtti periódusban özönlik be a határokon az éves hamis szajré egyharmada.

Földrengés is volt vasárnap Romániában, nemcsak hóviharok

A vasárnapi nap nemcsak heves hóviharokkal lepte meg az országot, de Vrancea megyében egy, a Richter-skála szerinti 4,2-es földrengés is volt. A földmozgás hipocentruma mintegy 143 kilométer mélységben volt, epicentruma pedig Focşani-tól 48, Sepsiszentgyörgytől 63, Buzăutól 64, Brassótól pedig 74 kilométerre. Egyébként csak novemberben ez már a 18. földrengés Romániában, igaz a mostaninál erősebb ebben a hónapban még nem volt. Az idei legerősebb, 5,7-es erősségű rengés Gorj megyében volt február 14-ikén.

Hirdetés