Foci-vb, második nap: amerikai gólt lőtt a libériai elnök fia

Egy látványos, de nagyon egyoldalú meccs után két izgalmas, de kevésbé színvonalas meccset kaptunk kedden. Angol gólzápor, holland minimalizmus, walesi rutin és a politika is megérkezett Katarba.

Hirdetés

Kane-gól sem kellett az angol kiütéshez

A nap FIFA-rémálma: hiába tiltották be a nyugati-európaiak szivárványos csapatkapitányi karszalagjait, már a második meccsen volt politikai tiltakozás a pályán. Igaz, a himnuszukat nem éneklő iráni focisták nem Katar, hanem saját országuk vezetése ellen foglaltak állást, amely két hónapja torolja meg erőszakosan a rendszer elleni tiltakozásokat.

A nap rekordja: minden idők leghosszabb 90 perces vb-meccse. Amely összesen 117 percig tartott, a sérülések miatt elvesztett idők bepótlásával.

A meccs kulcsjelenete: a saját védőjével összefejelő iráni kapus kiesése. A 9. percben megsérült Alireza Bejranvandot csak néhány pillanatra sikerült talpra állítani, de végül le kellett cserélni, a helyére beálló Hosszein Hosszeini pedig hét kapura menő lövésből kapott hat gólt. Tudott valamit Carlos Queiroz, Irán portugál edzője, amikor egyedüliként négy kapust nevezett a 26-os keretbe.

A meccs furcsasága: Anglia hat góljából egyet sem Harry Kane lőtt. Az előző világbajnokság gólkirálya két gólra van Wayne Rooney rekordjától, de ezúttal csak két gólpassza volt.

B-csoport, 1. forduló: Anglia–Irán 6-2

Anglia: Pickford – Trippier, Stones, Maguire (Dier, 70.), Shaw – Belllingham, Rice – Saka (Rashford, 70.), Mount (Foden, 70.), Sterling (Grealish, 70.) – Kane (Wilson, 76.).

Irán: Bejranvand (H. Hosszeini, 19.) – Moharrami, Puraligandzsi, Csesmi (Kaanani, 46.), M. Hosszeini, Mohammadi (Torabi, 63.) – Nurollahi, Karimi (Ezatolahi, 46.), Hadzsszafi, Dzsahanbahs (Golizadeh, 46.) –Taremi

Gólszerzők: Bellingham (35.), Saka (43., 62.), Sterling (45+1.), Rashford (71.), Grealish (89.), illetve Taremi (65, 90+13. – 11-esből).

A végén villantak a hollandok

A nap tanulsága: Afrika nem Ázsia. Szenegál még sérült szupersztárja, Sadio Mané nélkül is teljesen egyenrangú ellenfelei volt egy európai topcsapatnak. A hollandok 2010-es, döntőig tartó menetelésükre emlékeztető szürke, de a végjátékban hatékony focival nyertek.

A meccs embere: Andries Noppert. A Heerenveen 28 éves, 203 centi magas kapusának ez volt az első meccse a holland válogatottban, de három komoly védéssel főszerepe volt a sikerben.

A-csoport, 1. forduló: Szenegál–Hollandia 0-2

Szenegál: E. Mendy – Sabaly, Cissé, Koulibaly, Diallo (Jakobs, 62.) – I. Gueye, N. Mendy, Kouyaté (P. Gueye, 74.) – Dia (Dieng, 69.), Diatta (Jackson, 74.), Sarr.

Hirdetés

Hollandia: Noppert – Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Ake, Blind – Gakpo (De Roon, 90+4.), Berghuis (Koopmeiers, 79.), F. de Jong – Bergwijn (Klaasen, 79.), Janssen (Depay, 62.).

Gólszerzők: Gakpo (84.), Klaasen (90+9.)

Nem jött be az olasz stílus a jenkiknek

A nap eltaktikázása: az amerikaiak. Az első félidőt egyértelműen uralták, megérdemelten vezettek, de a másodikban ráültek az egygólos előnyre. Wales pedig köszönte szépen, ment előre az egyenlítésért, és ki is harcolta a döntetlent.

A nap hagyománytisztelője: Wales. Első világbajnokságán, 1958-ban, minden csoportmeccsén döntetlent játszott. Most, a második tornája első meccsén újfent egy pontot szerzett.

A nap almája: Timothy Weah. Édesapja, George Weah volt az első nem európai Aranylabdás focista – aki jelenleg Libéria államelnöke. A fia viszont az Egyesült Államokban született és nőtt fel, és 22 évesen elérte azt, ami apjának nem jött össze: világbajnokságon játszani és gólt szerezni.

A nap rutinrókája: Gareth Bale. Az ereje már fogytán, az elmúlt két hónapban csak 30 percet focizott (éppen az amerikai ligában), de egyetlen villanása megmentette csapatát: egy nem tűpontos beadásból is képes volt büntetőt kiharcolni, majd bevágni.

B-csoport, 1. forduló: Egyesült Államok–Wales 1-1

Egyesült Államok: Turner – Dest (Wright, 74.), Zimmerman, Ream, Robinson – McKennie (Aaronson, 66.), Adams, Musah (Yedlin, 74.) – Pulisic, Weah (Morris, 88.), Sargent (Acosta, 74.).

Wales: Hennessey – Mepham, Rodon, Davies – Roberts, Ampadu (Morrell, 90+5.), Ramsey, N. Williams (Johnson, 79.) – Wilson (Thomas, 90+3.), James (Moore, 46.), Bale.

Gólszerző: Weah (36.), illetve Bale (82. – 11-esből)

Keddi program: Argentína–Szaúd-Arábia (12.00), Dánia–Tunézia (15.00), Mexikó–Lengyelország (18.00), Franciaország–Ausztrália (21.00)

 

Hirdetés