Fizetésemelést kértek, elektromos bicikliket kapnak a postások

A Román Posta 17 ezer alkalmazottja attól tart, sokan munka nélkül maradnak, ha a biciklikkel gyorsítják a levélkihordást.

Hirdetés

Tárgyalóasztalhoz sem nagyon akar ülni a Román Posta vezetősége az alkalmazottak zömét tömörítő szakszervezettel, mely 300 lejes fizetésemelést és 20 lejes élelmiszer-utalványokat követel a nettó 1700 lejért dolgozó postásoknak. A második legnagyobb állami vállalatnál összesen 24 ezren dolgoznak, ebből több mint 17 ezren tagjai a szakszervezetnek.

A levélkihordás hatékonyabbá tételére a vezetőség azt találta ki, hogy vásárol mintegy ezer elektromos biciklit, csakhogy erről meg sem kérdezte a postásokat, akik most attól tartanak, hogy valójában létszámleépítésre készülnek a kétkerekűek beszerzésével. A biciklivel sokkal gyorsabban tudják házhoz vinni a küldeményeket, tehát kevesebb postásra lesz szükség, vélekednek a jelenlegi vezetéssel elégedetlen alkalmazottak. Szerintük a kollektív munkaszerződéseket is úgy készülnek módosítani, hogy az alkalmazottak jogviszonyának maradék védelmét is eltörlik.

Az állami vállalatok újraszervezése már egy jó ideje elkerülhetetlennek tűnik, de míg a csőd szélére sodródott TAROM, vagy az infrastruktúra hiányától szenvedő CFR masszívan viszi a közpénzt, a Román Posta az elmúlt években – csodák csodájára – nyereségesen működött. A korábbi, politikai alapon kinevezett igazgatók viszont sorra belebuktak minden leépítési kísérletbe. Rossz ómen ez a magánszektorból érkezett ideiglenes igazgatónak.

Hirdetés