Figyelem! A hackerek nőnapon sem pihennek, sőt most fokozott erővel támadnak

A kiberbiztonsági hatóság figyelmeztetést adott ki.

Hirdetés

A pénzünkre és a személyes adatainkra vadászó számítógépes bűnözők nem lazsálnak, és minden alkalmat megragadnak arra, hogy túljárjanak az eszünkön.

Erre kiváló esélyt jelentenek a különböző ünnepek, amikor egyes cégek promócióira ráakaszkodva próbálják megtéveszteni a potenciális áldozatokat.

Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatósággal (DNSC) most arra figyelmeztet: internetes bűnözők a nőnap alkalmából meghirdetett reklámakciókat kihasználva küldözgetnek olyan linkeket, amelyekre rákattintva megszerzik az áldozatok adatait.

Mint közölték, a rosszfiúk már március 8. előtt támadásba lendültek, és most

a Lidl vizuális azonosító elemeivel visszaélve próbálják meg behálózni az embereket.

A címzetteknek a közösségi oldaluk üzenőfalán vagy a csevegőapplikációkban küldenek megtévesztő üzenetet, amelyben azzal kecsegtetik őket, hogy egy kérdőív kitöltésével 2000 lejes díjat nyerhetnek.

Ha viszont belesétálnak a csapdába, akkor a link, amelyre rákattintanak, egy adathalász-oldalra irányítja át őket.

A kiberbiztonsági hatóság közölte, a jelenségre olyan felhasználók hívták fel a figyelmet, akik már szembesültek ilyen átverős emailekkel, és rájöttek, hogy bűncselekmény kísérletével állnak szemben.

Hirdetés

A szakemberek ezért azt tanácsolják mindenkinek, hogy ne kattintsanak olyan linkekre, amelyek ismeretlen feladótól érkeznek, vagy előzőleg ellenőrizzék, hogy biztonságosak-e.

Emellett az is nagyon fontos, hogy

ne adjanak meg személyes és pénzügyi adatokat, illetve az azonosításukat szolgáló felhasználóneveket és jelszavakat,

ha ilyen linket tartalmazó küldeményt kapnak.

És persze az is fontos, hogy ellenőrizzék a promóciós kampány valódiságát annak a cégnek a honlapján, amelynek a nevében a kecsegtető ajánlat érkezett.

Hirdetés