Fotók: Erdély László

Felvirradt a csíksomlyói búcsú napja: egy év kihagyás után ismét benépesült a hegynyereg (FOTÓK)

Helyszíni fotókkal adunk ízelítőt az idei zarándoklat hangulatából.

Hirdetés

Miután tavaly a járványhelyzet miatt a többség csak a televízión, az interneten vagy a rádión keresztül követhette a csíksomlyói szentmisét, melyet nem a szokásos helyszínen, a Hármashalom-oltárnál, hanem a csíksomlyói kegytemplomban mutattak be, idén visszaállt a régi rend.

Igaz, nem a járvány előtti létszámban, de legalább ismét a hegynyeregben tartható meg a közép-kelet-európai régió legnagyobb katolikus zarándoklataként és a magyar nemzet egyik legjelentősebb vallási eseményeként számon tartott búcsú.

Az eseményen 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt, akiknek hivatalos kitűzőt kell viselniük, a helybélieket viszont enélkül is felengedik a hegynyeregbe.

Kora reggel óta érkeznek a környékbeli településekről a keresztalják a 12:30-kor kezdődő misére, de sokan már péntek este megérkeztek Csíksomlyóra, ahol a szokásos virrasztás helyett kora reggel tartottak egy szentmisét a kegytemplomban.

A székelység 454 éves hagyománnyal rendelkező fogadalmi zarándoklatának idei mottója: „A Magasságbeli ereje borít be árnyékával”.

Nem múlt el a járványveszély, ezért azt kérték a szervezők, hogy a keresztaljákat lehetőség szerint a koronavírus ellen már beoltottakból állítsák össze.

Lelki feltöltődést jelent a résztvevők számára, hogy újra együtt kapaszkodhatnak fel a Hármas-halom oltárhoz.

Lassan oszladozik a köd Csíkszereda felett, remélhetőleg jó idő vár ma a zarándokokra a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben is.

Az ünnephez ünnepi viselet illik…

…és nem hiányozhat a székely zászló sem.

Van, aki korát meghazudtoló fiatalos lendülettel vág neki a hegynek,

Hirdetés

… és van, aki négykeréken érkezik,

esetleg lovasszekérrel.

A búcsú eseményeit itt követheti élőben:

A szentmise főcelebránsa Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke, szónoka Salamon József gyimesbükki plébános.

Bár idén a járványügyi szabályok alaposan megnehezítették a külföldi zarándokok részvételét, így is sokan gyűltek össze. A tömeg most is betöltötte a hegynyerget.

A pünkösdszombati búcsú szónoka, a moldvai származású Salamon József gyimesbükki plébános a hithez, a Szűz Máriához, a Csíksomlyóhoz való ragaszkodást hirdette prédikációjában. Szülőföldje szóhasználatával élve jelentette ki, hogy „honn vannak”, vagyis

otthonukban érzik magukat a csíksomlyói hegynyeregben a fogadalmi búcsú zarándokai.

A moldvai csángók számára Csíksomlyó évszázadokon át „a lelki oázist jelentette”, ahová eljőve anyanyelvükön imádkozhattak, énekelhettek, ahol önmagukra találtak, és megerősödtek. „Amíg ez a ragaszkodás él a lelkekben Csíksomlyó iránt (…), lesz jövőnk, hitünk, lesznek értékeink, lesz elképzelés a jövőről” – hangsúlyozta a szónok.

Az idei búcsú sajátos színfoltja volt Molnár Levente székelyföldi származású operaénekes, aki a zarándoklat világi fővédnökségét vállalta. A világhírű bariton Máriapócsról indulva részben gyalog tette meg az utat Csíksomlyóra, és elhozta az útba ejtett közösségek imaszalagjait. Molnár Levente a mise kezdete előtt elénekelte a palóc himnuszt, és elmondta: zarándoklatát a nemzet egységéért ajánlotta fel.

A méltóságteljes ünnepség után aki akarta, felkereshette a csíksomlyói kórházat, ahol a hétvégén oltási maratont szerveztek. A jelentkezők a személyi igazolványuk felmutatása után kaphatták meg a a Pfizer-BioNTech vagy a Johnson&Johnson vakcináját. A jó példával Böjte Csaba ferences rendi szerzetes járt elől.

Hirdetés