Felszerelést, teszteket az egészségügybe! Az orvosi kamara elnöke listát készített a hatóságoknak

A kórházi személyzetet pedig arra kéri, ne futamodjon meg a harc elől.

Hirdetés

Kitartásra szólítja fel a romániai egészségügyi alkalmazottakat a román orvosi kamara elnöke, Gheorghe Borcean, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ő egészségük védelme is nagyon fontos ebben a kritikus időszakban. A lakosságot ugyanakkor emlékeztette, hogy – bár az utóbbi napokban itt is, ott is felmondtak orvosok és ápolók a koronavírustól való félelem miatt – az országban jelenleg is több ezer egészségügyi alkalmazott küzd a kórral erején felül, arról is megnyugtatott mindenkit, hogy velünk maradnak, és értünk fognak továbbra is küzdeni.

A hatóságok számára ugyanakkor négy fontos javaslatot tett, amelyek eléggé esszenciálisaknak tűnnek, de tekintve, hol élünk, nem csoda, hogy még mindig nem így mennek a dolgok.

  • Az első és legfontosabb szerinte, hogy nem telhet el egyetlen további nap sem úgy, hogy a kórházi személyzetnek nincs megfelelő védőfelszerelése, így közvetlenül ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Borcean szerint ez vezetett oda, hogy a hazai fertőzöttek 10 százaléka egészségügyi alkalmazott (és sejteni lehet, hogy a felmondások hátterében is ez áll elsősorban). Ezt már nem ő mondta, de a védőfelszerelések biztosítása egyébként egyre nehezebb világszerte, az országok egymással versengenek a maszkokat, védőruhákat gyártó cégeknél, egymásra licitálva kapkodják el a portékát. (Az amcsik például a franciák elől happoltak el nemrég dupla áron egy ilyen szállítmányt Kínából.)
  • Nem telhet el még egy nap a szükséges diagnosztikai és gyógyászati eszközök nélkül. Ennek érdekében pedig fentről jól kéne elosztani legalább a rendelkezésre álló erőforrásokat, hiszen nem egyforma gondokkal küzd az összes megye és kórház: oda kéne több cuccot küldeni, ahol nagyobb a baj, több a fertőzött, vagyis újra el kéne osztani a megyék készleteit az aktuális helyzet függvényében. Igazából az eszem megáll, hogy hónapokkal a válság kezdete után erre valakinek fel kell hívnia a figyelmet, de oké.
  • Szintén fontos: tesztelni, tesztelni, tesztelni! Nem szabad spórolni a tesztekkel, még akkor sem, ha ezeket is nehéz most beszerezni, mert csak így lehet pontos képünk arról, hol is tartunk, és milyen további intézkedéseket kell hozni: be kell-e utalni az illetőt mert fertőzött, vagy épp ellenkezőleg, minél hamarabb haza kell zavarni, mert nem fertőzött, és nem is kéne megfertőződnie. Első körben szerinte kötelező módon le kéne tesztelni az ország összes egészségügyi alkalmazottját, a jelenleg kórházban lévő betegeket, illetve a rendfenntartó erőket (nehogy a rendőr fertőzze meg önt, miközben azt magyarázza, szerinte miért rosszul töltötte ki a nyilatkozatát).
  • Nem kéne több napnak eltelnie úgy sem, hogy az egészségügyi szakma ne vegyen részt az intézkedések kidolgozásában, hiszen ők azok, akik testközelből látják a problémákat. Válságkabinet létrehozását javasolja, amelyben a hazai egészségügy minden területéről lennének képviselők, mert csak egy ilyen szakértő testület képes megfelelő intézkedéseket kidolgozni.
  • Gheorghe Borcean a lakosságnak is üzent egy fontos dolgot: „Maradjanak otthon! Ez most mindenki kötelessége!”

Hirdetés