Felszámolta a Facebook a trumpisták virtuális fészkét Romániában

Összesen 120 kamu Facebook-fiókot zártak be, melyekben az volt a közös, hogy Donald Trump amerikai elnöknek kampányoltak.

Hirdetés

A szemünk előtt zajló információs, dezinformációs meg mindenféle, propagandaterjesztésre épülő hadviselés kulcsfigurái a hamis Facebook-profilok, melyekkel szemben Mark Zuckerbergék is felvették harcot: 2019-ben például kevesebb mint egy év alatt 5 milliárd hamis fiókot töröltek. Folyamatosan beigazolódik, hogy Romániát is ugyanúgy érinti a jelenség, mint a világ szinte bármelyik más országát, legyen szó akár orosz, akár amerikai érdekeket szolgáló félretájékoztató kampányról.

Ez csütörtök este is bebizonyosodott, amikor a Facebook bejelentette: mintegy 120 hamis felhasználói fiókot zárt be Romániában, melyekben az volt a közös, hogy Donald Trump amerikai elnöknek kampányoltak a közelgő amerikai választásokra való tekintettel. Ezek közül 35 fiók a Facebookon szórta a propagandát, 88 az Instagramon, és volt három Facebook-oldal is, mely ezekhez volt köthető. A hamis profilok mögött állók amerikai állampolgárokként nyilvánultak meg, akik feltétel nélkül támogatják Donald Trump amerikai elnököt.

Egy részük afroamerikainak adta ki magát azt a látszatot keltve, hogy az elnök a színes bőrűek körében is népszerű. A megosztott tartalmak között Qanonhoz köthető szélsőjobboldali összeesküvés-elméleteket is voltak, melyeket szinte már minden lehetséges platformról tiltanak.

A romániai kamu profilok motivációja és finanszírozása nem ismert, de sok embert értek el, összesen mintegy 7200 személyt.

Hirdetés

A Facebook két nappal ezelőtt tette közzé a júliusi hónapra vonatkozó jelentését, miszerint egy hónap alatt 798 Facebook- és 259 Instagram- fiókot zárt be, továbbá lekapcsolt 669 oldalt és 69 csoportot.

Legyünk tehát óvatosak, milyen oldalakat követünk, ne fogadjuk el ismeretlenek jelölését.

Hirdetés