Fekete füstoszlop a tengerparton: ég a legnagyobb román kőolaj-finomító (VIDEÓval)

Egy robbanást követően tűz ütött ki a năvodari Petromidia kőolaj-finomítóban; egy ember meghalt, öten megsérültek.

Hirdetés

FRISSÍTÉS:

A helyszínen tartózkodó Lucian Bode belügyminiszter jelentette be, hogy a tüzet 15 óra magasságában sikerült megfékezni. A miniszter úgy értékelt, hogy sokkal nagyobb katasztrófa is lehetett volna az esetből.

A konstancai tengerparton sütkérezők jelenleg gondterhelten tekintgetnek a midiai kikötő irányába, hatalmas fekete füstoszlop száll ugyanis onnan az ég felé.

A kikötő közvetlen szomszédságában működő Petromidia kőolaj-finomítóban robbanás történt, majd tűz ütött ki.

Egy marosvásárhelyi turista a robbanás pillanatában épp a parton filmezett:

Ez a felvétel pedig már a robbanást követően, a helyszín közelében készült:

Hirdetés

A balesetben többen (a legfrissebb infók szerint öten) is megsérültek, egyikük súlyosan: testének 45%-a megégett. Egy munkást kezdetben eltűntnek nyilvánítottak, később holtan találták.

A robbanást követő tűzzel a tűzoltók jelenleg is küzdenek, folyamatosan érkeznek az újabb egységek a helyszínre.

Az ügy komolyságát jelzi, hogy a helyszínre siet Lucian Bode belügyminiszter és Raed Arafat belügyi államtitkár is. A kőolajfinomító körül biztonsági övezetet alakítottak ki, mivel az újabb robbanások veszélye nem zárható ki, a környéken tartózkodók figyelmét pedig RO-Alert üzenetben is felhívták a veszélyre.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint a katasztrófa környezetre gyakorolt hatása jelentős lehet. A helyszínen egy mobil egység folyamatosan ellenőrzi a levegő minőségét, az egyetlen szerencse, hogy a mérgező füst a tenger, és nem a part felé vette az irányt.

A fekete füstoszlop ugyanakkor olyan hatalmas, hogy kilométerekről, még Mamaiáról is látni lehet.

Hirdetés