Ezért vonják ki a forgalomból az AstraZeneca oltását

Jó ideje már nem is oltanak ezzel a vakcinával.

Hirdetés

Januártól hivatalosan, papíron és a gyakorlatban is megszűnik Romániában az oltás a Vaxzevria nevű vakcinával, amit mindenki a gyártója nevéről, az AstraZenecáról ismer.

Az országos oltási kampányt irányító bizottság, a CNCAV vezetője, Valeriu Gheorghiță kedden beszélt arról, hogy a testület javasolta az egészségügyi minisztériumnak, hogy több AstraZeneca-oltást már ne vásároljanak.

Románia még kap egy szállítmányt az AstraZenecából, ezt azok kapják majd meg második adagként, akik korábban felvették a vakcina első dózisát.

Az orszégban eddig 852 031 ember kapott AstraZenecát, ami az összes beoltott személy alig 5,7 százalékát jelenti. Ez a vakcina volt tavasszal az, amellyel megnyitották a lakosság általános oltását (miután korábban csak az időseket, a krónikus betegeket és fertőzésveszélynek erősen kitett embereket oltották Pfizerrel és Modernával). Pár hónap után a Vaxzevria iránt jelentősen megcsappant a kereslet a vakcina vélt vagy valós mellékhatásai miatt.

Az utóbbi hónapokban már csak nagyon kevesen kértek AstraZenecát, hetek óta pedig senki nem igényelte ezt a vakcinát. Ráadásul egy flakon tíz adagot tartalmaz, így az oltóanyag nagy része kárba ment és kidobták. Ezért döntöttek az illetékesek amellett, hogy beszüntetik az oltást az AstraZenecával.

Hirdetés

Jelenleg így néz ki az oltások aránya:

Hirdetés