Ezentúl börtön jár az ittas vagy jogosítvány nélküli halálos balesetokozásért, Temes megyében nagytételben zajlik a biciklilopás – szombati hírmix

Egy Temes megyei biciklitolvaj nem aprózta el, 88 elektromos kerékpárt lopott egy lerakatból. Eközben egy román politikai elemző bohóckodásnak titulálta az úzvölgyi temető kapcsán tervezett újabb akciót.

Hirdetés

176 keréken

Temes megyei lerakatokba tört be az a férfi, aki a temesvári bírósági ügyészség szerint, bűntársaival együtt 88 kerékpárt lopott el. A hatóságok tájékoztatása szerint az illető idén márciusban többedmagával behatolt egy győrödi (Ghiroda) raktárba, ahonnan nemes egyszerűséggel elvitt 88 Decathlon feliratú kartondobozba csomagolt Riverside B-Twin elektromos kerékpárt, összesen több mint 50 000 euró értékben. A történet főszereplője nem érte be a biciklikkel, elvitte a térfigyelő kamerák rögzítőegységét is, hogy ne hagyjon maga után nyomot. Telt múlt az idő és hősünk úgy döntött átprofilálódik gumiabroncsokba, így június elején, egy éjszaka több más személlyel együtt behatolt egy temesgyarmati (Giarmata) gumiabroncsraktárba, ahonnan ellopott 21, különböző gyártmányú és méretű teherautó-abroncsot. Másnap megismételte az akciót, és 75 gumiabroncsot vitt el ugyanonnan, a kárt így, ez esetben is 50 000 euró fölé tornászva. A listát ezután motorolaj lopással bővítette, egészen addig, amíg a rendőrség pénteken el nem kapta, és előzetes letartóztatásba helyezte.

Szigorítás: börtön jár az ittas vagy jogosítvány nélküli halálos balesetokozásért

Pénteken kihirdette az államfő azt a törvényt, amely szerint ezentúl, azok a halálos balesetet okozó sofőrök, akiknek nincs jogosítványuk, vagy alkohol, esetleg drog befolyása alatt vezettek, letöltendő szabadságvesztéssel büntetendők. A frissen kihirdetett jogszabály, amely sokat váratott magára – hiszen Robert Cazanciuc szenátor már négy évvel ezelőtt előterjesztette erre vonatkozó javaslatát, ám a parlament elutasította –, kimondja, hogy nem kaphatnak felfüggesztett börtönbüntetést, azok a gépkocsivezetők, akik jogosítvány nélkül vagy alkohol, illetve drog befolyása alatt vezetve halálos balesetet okoznak.

Robert Cazanciuc szerint a tervezetét 2019-ben „abszurd politikai okokból és a társadalom érdekeivel szembemenve” utasították el. Elmondta a rendőrség és az igazságügyi minisztérium adataira hivatkozva, hogy évente 20 ezer ember kerül bíróság elé Romániában, mert jogosítvány nélkül, kábítószer vagy alkohol hatása alatt vezetett, és az általános vélekedés szerint ez az ítélet túlságosan enyhe esetükben. Bár most már elégedett lehetne a szenátor, úgy tűnik még tovább menne, hiszen bejelentette, hogy tervezetet készül benyújtani a KRESZ módosítására is, hogy a halálos balesetek okozói soha többé ne ülhessenek volán mögé.

Román politikai elemző kért bocsánatot az úzvölgyi „cirkuszért”

Bogdan Duca politikai elemző Facebook-bejegyzésben osztotta meg véleményét az újabb úzvölgyi „cirkusz” miatt. Leszögezte, hogy románként és keresztényként bocsánatot kér a katonai temetőben tervezett szombati nacionalista akció miatt. Az úzvölgyi események útvesztőjében kevésbé jártas követői számára elmagyarázta, hogy a temetőben a nyilvántartások szerint csak egyetlen román katona nyugszik, a többiek földi maradványait átköltöztették a comănești-i hősök temetőjébe, így ebben a haditemetőben osztrák-magyar, német és szovjet katonák nyugszanak. Véleménye szerint az egész cirkusz a románok emlékére elhelyezett keresztekkel „egy népi köntösben zajló bohóckodás”, egy bohócmutavány, amely miatt a románoknak szégyenkezniük kellene.

Hirdetés