És Ludovic Orban miniszterelnök jól megmondta, miért nem épülnek az autópályák Erdélyben

A kormányfő mindenkit kiosztott, aki szerinte megérdemelte.

Hirdetés

Az év utolsó, hétfői kormányülésén Ludovic Orban miniszterelnök megint szerepelt egy sort: megnevezte, szerinte kik felelősek azért, hogy Erdélyben nem halad az autópálya-építés.

Természetesen a saját kormánya nem tartozik a felelősök közé – igaz, alig két hónapja van kormányon –, viszont a kivitelezők – na azok abszolút.

Orban a Szászsebes és Torda közötti, az észak- és a dél-erdélyi autópályát összekötő szakasz 1-es ás 2-es üteme késlekedése miatt szólt be keményen a fővállalkozóknak, akik szerinte annak ellenére sem fizették ki az alvállalkozóikat, hogy a román állam rendesen fizetett nekik.

A miniszterelnök arra utasította a közlekedési minisztérium illetékeseit, hogy hajtsanak végre meglepetésszerű ellenőrzéseket az építőtelepeken, például az észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszán, valamint a Szászsebes és Torda között épülő sztrádán is, mivel a fővállalkozók nem végzik rendesen a dolgukat.

Orban szerint egyenesen szórakoznak a román állammal és a polgárokkal.

Meg is nevezte, melyik cégekre rágott be: a Pizzarottira és az Aktorra.

Hirdetés

A miniszterelnök azt is felrótta, hogy nem szervezték meg az építőtelepeket, nincs telepvezető, hanem mindent az irodáikból akarnak intézni. Így aztán hiába kellett volna már két éve befejezni egyes szakaszokon az építkezést, még ma is messze állnak ettől, holott a pénzüket rendben megkapták.

Ezért aztán Orban kiadta az ukázt: a fővállalkozóknak csakis azt követően szabad kifizetni az esedékes összegeket, ha azok előbb kifizették az előző ütemben nekik átutalt pénzből az alvállalkozókat.

Mindebből az szűrhető le hogy hamarosan vagy gyorsabban épülő autópályáink lesznek Erdélyben, vagy új autópálya-építők a már megkezdett szakaszokon.

Hirdetés