És azt tudja, hogy milyen országoknak exportál fegyvereket Románia?

A múlt évben a korábbiakhoz képest kissé visszaesett a fegyvergyártásból származó bevétel, de még így sem elhanyagolható az iparág.

Hirdetés

Tudta, hogy Románia egészen komoly bevételekre tesz szert fegyverkereskedelemből? Még azzal együtt is, hogy a 2018-as 195 millióról 2020-ban 116 millió euróra esett vissza az ebből származó haszon.

Ennek a nagyobbik részét a lőszerek értékesítése adja, de repülőgép-alkatrészeket, kézifegyvereket, valamint katonai hajókat és járműveket is gyárt és értékesít az ország.

És hogy kik a fő kuncsaftok? A legnagyobb felvásárló az Egyesült Államok, amely a 2018–2020-as időszakban összesen 155 millió euró értékben vásárolt tőlünk, majd következik Izrael 80 millió, Bulgária 57 millió, Pakisztán 24 millió és Tunézia 24 millió euróval. Ugyancsak a fontosabb felvásárlók közé tartozik Afganisztán, Törökország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Királyság.

Ha esetleg azon gondolkodott volna így karácsony környékén, hogy miért van a világban ennyi gyűlölködés és háború, a válasz egyszerű: mert a fegyverbiznisz baromi jövedelmező.

Hirdetés

Az Európai Unió a 2018–2020-as időszakban csak fegyverexportból 90 milliárd eurót zsebelt be.

A legnagyobb uniós fegyverexportőr Franciaország, Németország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Olaszország. Románia a tagállamok között a 14. helyen áll ilyen szempontból Portugália és Dánia között.

Hirdetés