És azt el tudja képzelni, hogy a Hivatal többé nem kérheti öntől más Hivatalok által kiadott okmányok másolatát?

Egy képviselő nagyon is el tudja. Olyannyira, hogy törvénytervezetet is kidolgozott róla.

Hirdetés

Egy ország foglalná imába George Tuţă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőjének nevét, ha sikerülne keresztülverni a parlamenten egy általa beterjesztett törvénytervezetet.

A jó honatya a jelek szerint alaposan megjárhatta a hivatali bürokrácia képviselőivel való találkozást mostanában, mert az általa kidolgozott javaslat végzetes csapást mérne a „Jó, itt van tizennégy korábban kért irat fénymásolata, de időközben kiderült, hogy egy tizenötödik is kell, három különböző hatóság pecsétjével” rendszerére.

A tervezet ugyanis kerek perec

megtiltaná, hogy bármilyen hivatal vagy hatóság más hivatalok vagy hatóságok által kiadott okmányok eredetijét vagy fénymásolatát kérje

a hozzá forduló magán- vagy jogi személyektől.

Ehelyett minden hatóságnak betekintést kell kapnia a többi hatóság adatbázisába.

Természetesen ezek jó része még nincs összekapcsolva, de a tervezet kidolgozója erre is gondolt.

Abban ugyanis az is szerepel, hogy a különböző intézmények

kötelesek összekapcsolni az adatbázisaikat, mégpedig oly módon, hogy bármilyen okmány könnyen és gyorsan lekérdezhető legyen.

Ami azzal járna, hogy ha valaki bemegy egy hivatalba, mert el akar intézni valamit, akkor előtt nem kell öt-hat-hét-tizenöt másik hivatalból egyenként összeszedegetnie a szükséges dokumentumokat, és eredetiben, illetve legalább két fénymásolatban mellékelnie, hanem egyszerűen beadná a kérvényét, és a többi dokumentumot a hivatalnokok serege a rendszeren belül kérné le.

Hirdetés

A honatya a parkolási engedélyt hozta fel példaként: jelenleg ugyanis az önkormányzatok parkolásai hatóságai a személyi igazolványt és a gépjármű törzskönyvét is elkérik annak igazolására, hogy valaki valóban az adott lakcímen lakik, és jogosult parkolóhelyre.

Csakhogy ezen adatok mindegyike a román állami intézmények birtokában van, ezért a tervezet révén arra szeretné rákényszeríteni őket, hogy

találják meg annak a módját, hogy ne az őket az adójából eltartó polgárnak kelljen utánuk lótnia-futnia.

Hogy a kezdeményezés jól hangzik, ahhoz kevés kétség fér.

A nagy kérdés az, hogyan fogadják azok a hivatali illetékesek, akiknek esetleg veszélyezteti a munkakörét, hiszen eddig a más intézmények által kért igazolások kiállításával foglalkoztak.

Vagy akiknek egyszerűen csak többet kellene dolgozniuk, mivel a pasziánsz helyett más hivatalok adatbázisában kellene kutakodniuk.

És hogy mit találnak ki a tervezet megtorpedózására.

Hirdetés