Illusztráció / Pixabay

Érkezik az első adag vakcina – nem a koronavírus, hanem a „sima” influenza ellen

Fontosabb, mint bármikor, hogy a veszélyeztetett korcsoportok beoltassák magukat.

Hirdetés

A hőmérséklet fokozatos csökkenésével (a meteorológusok szerint már most hétvégén 10 fokkal esik a hőmérséklet) és az iskolakezdéssel párhuzamosan máris készülhetünk arra, hogy előbb-utóbb betoppan az influenzaszezon is. Érdekes időszak lesz, mivel az influenza és a koronavírus-fertőzöttség tüneteinek egy része megegyezik, így nehéz lesz különbséget tenni a betegek között.

Az amúgy is leterhelt közegészségügyi igazgatóságok a hét folyamán elkezdik „teríteni” az első influenza elleni vakcinákat a családorvosoknak, hogy a veszélyeztetett korcsoportok mihamarabb oltassák be magukat. Egyelőre 400 ezer ingyenes oltás érkezik, melyeket a 65 év felettiek, a krónikus betegek, a szociális intézményekben élő gyerekek és idősek, az állapotos nők és az egészségügyi alkalmazottak kaphatnak meg ingyenesen. Aki nem tartozik ezekbe a kategóriákba, a patikákban vásárolhat vakcinát.

Az orvosok szerint idén minden eddiginél fontosabb, hogy a lehető legtöbben beoltassák magukat, főleg, hogy a grippé szövődményei szintén halálosak lehetnek. A WHO szerint viszont a déli féltekén a pandémia miatti óvintézkedéseknek köszönhetően sikerült lassítani az influenza terjedését, ennek alapján az északi féltekén a korábbinál enyhébb influenza-szezonra van kilátás. Ez azért is jó hír, mert szezonális influenza becslések szerint világszinten évente legalább 300 ezer, de akár 650 ezer emberéletet is követel.

Hirdetés