Érik a pofon Oroszországnak – Románia már jövő évtől függetlenedhet az orosz gáztól, idővel pedig gázexportőrré válhat

Négy évig akadályozta a PSD a fekete-tengeri gázkitermelést, most a törvénymódosítás élére állt.

Hirdetés

Az ország energetikai függetlenségének megteremtése a tétje annak a törvénynek, mely zöld utat ad a fekete-tengeri gázkitermelésre irányuló beruházásoknak, csökkenti az orosz földgáztól való függőséget, sőt, idővel lehetővé teszi, hogy Románia gázt exportáljon más országoknak, hozzájárulva ezzel a régió energiaügyi stabilitásához.

A beruházások már négy éve stagnálnak,

mivel az úgynevezett offshore-törvény 2018-as módosítását nem fogadták el az energetikai cégek a számukra hátrányos feltételek miatt. A törvényt a Szociáldemokrata Párt (PSD) mindeddig nem volt hajlandó módosítani, ehhez képest most hirtelen a kormánykoalíció tagjaként sürgősségi eljárással készül átvinni a szenátuson, a többi kormánypárt támogatásával.

Hova ez a nagy sietség?

Az Ukrajnában dúló háború, valamint az energiaárak robbanásszerű növekedése egyaránt sürgőssé tette a fekete-tengeri földgáz kitermeléséhez szükséges törvény tisztázását. Az új egyezség szerint a kitermelésből származó bevételek 60 százaléka az államot illeti majd, 40 százaléka a kitermelést végző céget. Marcel Ciolacu PSD-elnök pénteken jelentette be, hogy a jogszabály elfogadása esetén Románia regionális energiahatalom lehet,

a román állampolgárok pedig olcsóbb gázhoz juthatnak.

Ciolacu egy interjúban azóta elismerte, hogy 2018-ban hiba volt a PSD részéről, hogy nem vitte végig az offshore-törvényt, melyet elsősorban politiki alkudozásra használt. Azóta a PSD más utakon jár, magyarázta. Várhatóan két-három héten belül a törvény átmegy a szenátuson, így Románia már jövő évtől függetlenedhet az orosz gáztól. Meg kell mutatnunk, hogy nem tartunk egy diktátor agresszív fenyegetéseitől, folytatjuk a befektetéseket és nem változtatunk életünkön Putyin kénye-kedve szerint – szólt be a PSD-vezér az orosz vezetőnek.

A törvény határozottan megszabja a román állam elővásárlási jogát a kitermelt gázra, ami egyben azt jelenti, hogy

a gázmennyiségnek először Románia szükségleteit kell fedeznie, csak azután indulhat az export.

Hirdetés

A Black Sea Oil and Gas amerikai vállalat egy kisebb méretű fekete-tengeri földgázmezőből évi egymilliárd köbméter földgáz felszínre hozatalára készül, a beruházást még idén elkezdenék. A legnagyobb mező, a Neptun Deep kitermelése 2026-ban kezdődhet. Emellett 2024 elején rajtolhat a Buzău megyei Caragele környékén felfedezett földgázmező hasznosítása is.

Románia már most kedvező helyzetben van az Európai Unió többi tagállamához képest, hiszen az országos gázfogyasztás közel 85 százalékát a nyílt vízi kitermelés nélkül is biztosítani tudja. Néhány éven belül, ha a fekete-tengeri beruházások megvalósulnak, Románia más országok számára is biztosítani tud földgázt.

Hirdetés