Épp elült a himnuszhiszti? A román média tesz arról, hogy ismét felhabozzanak a szájak

Persze, a célpontot jól megválasztották: az ország magyar sportminiszterét, Novák Eduárdot provokálták halálra a tévében.

Hirdetés

A múlt heti székelyhimnusz-hiszti nagy bulinak indult, legalábbis nackóromán szemszögből. Jól megvillogtatta az izmokat a román politikai „elit”, a sajtó és az egyéb megmondóréteg egy része. Csak épp semmi konkrét eredménye nem volt, bár jó páran lemondást üvöltöttek: nem távozott posztjáról se Tánczos Barna, se Novák Eduárd, se Csoma Botond, a székely hokisok nem kértek bocsánatot térden állva, a hokiszövetségnek sem sikerült egy illegális gyűlésen megbüntetnie őket (egyelőre)… szóval úgy tűnt, elül az egész műbalhé, az élet megy tovább a medrében.

Második menet

Vasárnap aztán robbant a következő trikolór bomba: Novák Eduárd sportminisztert meghívták a B1 tévébe, meséljen már kicsit a himnuszhisztiről. Novák volt olyan úriember, hogy elment, mire a műsorvezető halálra provokálta: felkérte a minisztert, mondja fel a román himnuszt, mégpedig úgy, hogy a műsorvezető elmondja egy pontig, onnan pedig Nováknak kell folytatnia. Nos, nem ment, tessék:

És azóta ismét izzanak a médiafelületek: sokánt, hálucsinánt, ilyen még nem volt, egy rrromán miniszter nem ismeri a rrromán himnuszt, mit nem ismeri, nem AKARJA elmondani… ésatöbbi, műveltségi és nackódüh-szinttől függően.

És jönnek a „szakértők”

Természetesen elkezdtek érkezni a „szakvélemények” is. És kit kérdeztek meg először? Hát a mocskos szájáról ismert Ilie „Nasty” Năstase ex-teniszbajnokot, aki azonban (magához képest) meglepően visszafogottan reagált:

„Nem kommentálom, nem tudom, kérdezzék őt (Novák Eduárdot – a szerk.). Nem mászok bele (igyekszünk visszaadni az egyéni stílust – a szerk.)… Nem teljesen normális, hogy egy miniszter nem ismeri a himnusz szövegét. De nem szólhatok én bele, aki odarakta, ő kéne megkérdezze.”

A másik szaktekintély, akit azonnal megkérdezett a pártatlan román média, a mindenszakértő Gigi Becali ex-juhász és FCSB-tulajdonos. Aki viszont megmondta a tutit a maga nem túl emelkedett, ám őszinte módján: „Há honnan tudná, teee, az az alak, há mit tud az?”

És valószínűleg hamarosan érkeznek a lájkvadász politikusok és eltartottabb kisujjú megmondók is.

Novák visszaszól

Na de addig is nézzük, mi van még. Novák Eduárd reagált a mocskolódásra, mégpedig két Facebook-bejegyzésben, melyek közül a román sajtó szerint az elsőt törölte. Itt a képernyőmentés:

Világos az üzenet. Ám a miniszter később egy másikkal helyettesítette (kivételesen csak román nyelven), amelyben megköszönte a meghívást, azonban kijelentette, igen kínosan érintette, hogy odatették himnuszt felmondani, mint egy gyereket, épp őt, akinek a győzelmei esetén annyiszor játszották el a román himnuszt. És hozzátette, hogy a román sport lényegi problémái nem oldódtak volna meg attól, ha ő felmondja a himnuszt.

Hirdetés

Nos, ebben (is) nagyon igaza van a miniszter úrnak. Ahogy abban is, hogy a román politikai elit és média egy része jó ideje támadja őt. Hogy miért? Hát mert magyar. Rejtély.

Nocsak, hát vannak román csúcspolitikusok, akik nem tudják a himnuszt?

Na de ha már a himnusz nem tudásánál tartunk, nézzünk meg két igen nagy pozíciót betöltött román politikust, akik biza belesültek az Ébredj, románba.

Victor Ponta urat nem kell bemutatni senkinek: volt ő PSD-elnök, miniszter, de – igaz, a Colectiv-tragédia okán rövid ideig – miniszterelnök is. Na, őt is meghívták egy tévéműsorba, amikor államelnök akart lenni, és felkérték, mondja el a himnusz első strófáját. És az úr bizony belesül, pedig nem is mondja végig:

Traian Băsescu urat sem kell bemutatni senkinek: Volt ő PD-elnök, Bukarest főpolgármestere, miniszter, majd két cikluson át Románia államelnöke. Őt is behívták egy tévéműsorba és ő is belesült, már a második sorba (ja, azt se tudta, ki írta a himnusz szövegét):

Ja, egyik román politikus se mondott le amiatt, hogy nem tudta a himnusz szövegét. Szóval további jó munkát kívánunk, Novák miniszter úr! És ahogy a magyar mondás járja (bár egyetértünk, néha nagyon nem kellemes), Mikszáth Kálmán tolmácsolásában: Nem mindig az a legény, édes fiam, aki üt, hanem az, aki állja.

Hirdetés