Ennyi pénzünkbe került eddig a koronavírus-járvány

A pénzügyminiszter elárulta, mennyivel terhelte meg az államkasszát a kór.

Hirdetés

Alaposan megterhelte az államkasszát az év elején beütött koronavírus-járvány: Florin Cîţu pénzügyminiszter most már számszerűsítette is, mennyit kellett az adófizetők pénzéről a járvány elleni intézkedésekre költeni.

Nem kis összegről van szó: a tárcavezető szerint a Kínából érkezett kis dög eddig 3,1 milliárd lejt húzott ki a zsebünkből.

És ez még csak nem is az első félév: öt hónapról van szó, a júniusi összeg még nincs benne.

Cîţu szerint ennyit kellett a kórral közvetlenül összefüggő kiadásokra költeni, vagyis minden, a megelőzésre, a kórházak és az egészségügyi személyzet védőeszközökkel való ellátására kifizetni.

Azonban az egészségügyi személyzetnek a kemény munkáért járó többletjuttatás még ebben sincs benne, azt ugyanis még nem fizették ki.

És persze mivel a járvány még mindig nem múlt el, a miniszter azt is jelezte, hogy további kiadásokra kell számítani a vírus miatt.

Hirdetés

Arra is figyelmeztetett, hogy az egészségügyi válság hatásait nem lehet teljesen közömbösíteni, de minimalizálni igen. Például azzal hogy a júniusi adóbevételek a jelek szerint nagyobbak lesznek, mint a tavaly júniusiak.

Hogy ezt hogy tudta a járvány sújtotta gazdaság elérni, az nagyjából a csoda kategóriába sorolható.

Már ha valóban igaz.

Hirdetés