Ennyi diák vehet részt az órákon a végzős évfolyamokban a vörös forgatókönyv esetén

Az oktatási minisztérium az egészségügyi tárcával együtt kidolgozta a szabályokat.

Hirdetés

Ha már az a döntés született, hogy a végzős évfolyamok – azaz a képességfelmérő vizsga előtt álló nyolcadikosok és az érettségire készülő tizenkettedikesek – a járványhelyzettől függetlenül mindenképpen jelenléti oktatásban vegyenek részt, mivel az online tanítás nem kellőképpen hatékony, az oktatási és az egészségügyi minisztérium kidolgozta a szabályokat, amelyek alapján az órák megtarthatók.

A vasárnap este bejelentett intézkedések szerint nem úgy megy ám, hogy mindenki visszatérhet az iskolapadokba, még akkor is, ha meghaladja a településen a három ezreléket az előző 14 napban a fertőzések száma.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszer elárulta: az egészségügyi minisztérium kikötése az volt, hogy ne teljes létszámban vegyenek részt a diákok az órákon.

Így a nyolcadik osztályban legtöbb 15, míg a 12. és 13. osztályok esetében 17 diák vehet részt egyszerre az órán.

Vagyis elvileg ketté kell majd osztani az osztályokat.

Az alsó tagozaton ugyanakkor nincs korlátozás: az előkészítősök, az elsősök, a másodikosok, a harmadikosok és a negyedikesek korlátozás nélkül járhatnak iskolába akkor is, ha a három ezrelék fölötti, vörös forgatókönyv van érvényben.

Hirdetés

Persze egy kivétellel: ha egy településen karantént rendelnek el, akkor természetesen az iskolák is bezárnak.

A miniszter elismerte: ő maga sem érti az egészségügyi minisztérium döntésének logikáját, hogy mitől biztonságosabb, ha az alsó tagozatosok teljes létszánban részt vehetnek az órákon, a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek viszont csak megfelezve, de elfogadta a döntést.

Amiatt, hogy hogyan szervezik meg a ketté bontott osztályok számára az oktatást, már természetesen az iskolák illetékeseinek kell hogy főjön a feje.

Hirdetés