Engedett a nyomásnak a brit áruházlánc: bevonták a tolvajokat román nyelven figyelmeztető plakátot

A románokat fölháborította, hogy anyanyelvükön szólították meg őket.

Hirdetés

Meghátrált a legfelsőbb diplomáciai szintekig is eljutó román ellenkampánnyal szemben a brit Tesco áruházlánc: eltüntette egyik nagy-britanniai üzletéből azt a plakátot, amelyen román nyelven figyelmeztette a potenciális tolvajokat tettük várható következményeire.

Az áruházlánc illetékesei közölték: a plakátok annak nyomán kerültek ki a telfordi áruházba, hogy ott több alkalommal is lopás történt.

Mint kiderült, a plakátok kihelyezését nem is az áruház kezdeményezte: a West Mercia-i rendőrségtől kapták őket, és egyes források szerint nem csupán román nyelven figyelmeztették a bűnözőket.

A Tesco most minden esetre elnézést kért azoktól, akiket esetleg megsértettek a plakátok, és közölte, hogy eltávolították őket.

Mint megírtuk, a plakátok miatt, amelyeken tudatták, hogy az üzletben civil ruhás rendőrök járőröznek, és a tolvajok ellen bűnvádi eljárás indul, a nagy-britanniai román közösség tagjai igencsak felháborodtak, és az eltávolításukat követelték, mivel diszkriminatívnak tartották őket.

Hirdetés

Az ügyben a román külügy is megnyilvánult: a londoni román nagykövetség az áruházláncot és a brit hatóságokat is levélben kereste meg, a plakát eltüntetését követelve, a bukaresti külügyminisztérium pedig elítélte a gesztust, amely szerinte diszkriminatív, és nem fest reális képet a románokról.

Mint ismert, a brit sajtó igencsak gyakran számol be románok által elkövetett bűncselekményekről.

Hirdetés