Emiatt vásárolhatott Ön is semmire nem jó maszkokat a járvány idején

Így akciózott a covid-maffia. Aztán jöttek a DNA ügyészei.

Hirdetés

Alighogy kitört a covid-járvány két és fél évvel ezelőtt, megjelentek a hírek arról is, hogyan használták ki intézményvezetők, kórházi potentátok, ügyeskedő vállalkozók a járvánnyal járó zűrzavart, és hogyan jutottak zsíros magánbevételekhez ilyen-olyan mocskos üzletek révén a covid elleni védekezés ürügyén.

A korrupcióellenes ügyészség, a DNA képviselői korábban is beszéltek róla: rengeteg olyan ügyben vizsgálódnak, amelyek a covid elleni védekezéshez kapcsolódnak, és amelyekben olyan köztisztviselők vagy vállalkozók érintettek, akik a védőfelszerelések beszerzésének általános hajráját kihasználva semmire nem jó eszközöket vagy anyagokat (fertőtlenítőszereket, maszkokat stb.) sóztak rá az állami költségvetésre vagy a lakosságra.

Most épp egy ilyen ügyben történt vádemelés: a DNA két konstancai vámfelügyelőt és két cégvezetőt állított bíróság elé egy járványvédekezésre alkalmatlan maszkszállítmány ügyében.

A két vállalkozó mintegy 40 ezer lejjel vesztegette meg a két tisztviselőt, hogy engedjenek át a vámon két konténernyi, Kínából származó orvosi maszkot, amelyekről utólag kiderült, hogy silány minőségűek, nem alkalmasak a vírus elleni védekezésre.

Hirdetés

Az egyik vámos eredetileg 17 ezer dollárt kért a két üzletembertől, ebből meg is kapott 38 ezer lejt, kollégája pedig hamis adatokkal kiállította a szállítmány országba érkezéséhez szükséges papírokat.

A két vámos osztozott a kenőpénzen, a vállalkozók pedig megkapták az árut. Most a bukaresti törvényszéken magyarázkodhatnak.

Hirdetés