Elvéreztek a vikingek, Anglia 55 év után újra döntőt játszik

Az Európa-bajnokság második elődöntőjének hosszabbítására kifulladtak a dánok, angol–olasz döntő lesz vasárnap este a Wembley-ben.

Hirdetés

A nap jósa: Winston Churchill. Angliának ugyanis vérre, verítékre és könnyekre volt szükség a dán ellenállás felőrlésére, végül elsősorban kitartásának és jobb erőnlétének köszönhetően jutott történelme első Eb-döntőjébe.

A nap embere: Kasper Schmeichel. A dán kapus 9 védése Eb-rekord, ennyit még senki sem fogott meg egy meccsen. Még Kane büntetőjét is kiütötte, pechjére a kipattanóból lett az angolok győztes gólja. Édesapja, Peter Schmeichel 1992-ben Európa-bajnok lett, neki nem jött össze.

A nap gólja: Mikkel Damsgaard. Közvetlen szabadrúgásgól még nem volt az Eb-n, és a Sampdoria 21 éves középpályása volt az első, aki bevette az angol kaput a tornán.

A nap minden lében kanala: Raheem Sterling. A Manchester City szélsője közvetve, de főszerepet játszott az angol fordításban, az öngólnál előle próbált menteni Simon Kjaer, a hosszabbításban ő harcolta ki a büntetőt.

A nap lovagicím-várományosa: Gareth Southgate. Az angolokat 55 év után egy nagy focitorna döntőjébe vezérlő edzőt alighanem hamarosan Sir Garethnek kell szólítanunk. Huszonöt éve az ő kihagyott 11-ese miatt bukott el az elődöntőben Anglia, most megtörte az átkot.

Európa-bajnokság, elődöntő:

Anglia–Dánia 2-1 – hosszabbítás után (Kjaer 39. – öngól, Kane 104., illetve Damsgaard 30.)

Hirdetés

A góllövőlista élmezőnye:

5 gólos: Patrik Schick (cseh), Cristiano Ronaldo (portugál)

4 gólos: Romelu Lukaku (belga), Karim Benzema (francia), Emil Forsberg (svéd), Harry Kane (angol)

3 gólos: Georginio Wijnaldum (holland), Robert Lewandowski (lengyel), Haris Seferović, Xherdan Shaqiri (svájciak), Raheem Sterling (angol), Kasper Dolberg (dán), Álvaro Morata (spanyol)

 

Hirdetés