Elmaradt Udrea kihallgatása, mivel nem volt kinek átvinnie az ügyiratot egyik bíróságról a másikra

A koronavírussal indokolták, miért nem volt a bíró előtt a dosszié a kitűzött időpontban.

Hirdetés

Furcsa indokkal maradt el csütörtökön a Bute-gála miatt jogerős börtönbüntetését töltő volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszter, Elena Udrea kihallgatása egy másik, ellene indított korrupciós perben.

Az indoklás szerint a koronavírus-járvány miatt nem volt kinek elvinnie a dossziét a bíróhoz.

Udrea a târgșori női börtönben tölti a szabadságvesztését, így videókapcsolaton keresztül vett volna részt a bukaresti ítélőtábla kihallgatásán a Hidroelectrica-ügyben.

Ebben az a vád ellene, hogy ötmillió eurós kenőpénz fejében közben járt annak érdekében, hogy a Hidroelectrica hatályban tartson több olyan szerződést, amelyek egy Bogdan Buzăianu nevű üzletembernek kedveztek.

Csakhogy Udrea ügyvédei korábban azt kérték az ügyben eljáró bírótól, hogy forduljon alkotmánybírósághoz, és emeljen alkotmányossági kifogást amiatt, hogy bizonyos, Románia által aláírt nemzetközi szerződések – amelyek befolyással lehettek Udrea elítélésére –

ellentétesek Románia alkotmányával.

A bíró ezt elutasította, az ügyvédek azonban fellebbezést nyújtottak be az elutasító határozat ellen a legfelsőbb bíróságon.

Ezért az ügyirat átkerült a legfelsőbb bíróságra, amely szeptember 22-re tűzte ki a tárgyalást az ügyben.

Hirdetés

A csütörtöki táblabírósági kihallgatásra azonban vissza kellett volna vinni a dossziét – csakhogy ez nem történt meg.

Mint kiderült, az ügyiratok szállítása a bírósági írnokok feladata lett volna. Csakhogy jelenleg egyetlen írnok sem áll rendelkezésre – a hivatalos indoklás szerint azért, mert a legfelsőbb bíróság büntetőjogi részlegének összes írnoka koronavírusos.

Ezért aztán a kihallgatást elnapolták.

Felmerülhet a kérdés, hogy esetleg nem lehetett volna más bírósági alkalmazottal elküldeni a dossziét, de biztosan erre is találtak volna hihetőnek tűnő kifogást.

Így ez a per is húzódik.

Amúgy nem ez volt Udrea ügyében a román igazságszolgáltatás első bakija, hiszen egyrészt az első ítélet elől Bulgáriába szökött, majd amikor ott elfogták, a román bírósági illetékesek egyszerűen nem tudták, pontosan hol is van, így nem tudták, hova kellene küldeni az idézést.

Hirdetés