Elhunyt Angi István, Erdély zeneesztétája

A tanár úr 87 éves volt.

Hirdetés

A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia Facebook-posztban közölte a szomorú hírt: 87 éves korában elhunyt Angi István professzor, az akadémia nyugalmazott tanára, a kolozsvári zeneesztétikai iskola alapítója.

Angi István a Kovászna megyei Ozsdolán született 1933. október 16-án. Iskolai tanulmányait a kézdivásárhelyi mezőgazdasági szakiskolában végezte, majd a kolozsvári (akkor még) Gheorghe Dima Zenekonzervatórium következett, ahol egyetemi tanulmányait követően oktatóként el is helyezkedett. Több évtizedes tanári pályája során diákok nemzedékeit tanította, nem csak zene-, hanem általános esztétikára, és bizony nem középiskolás fokon.

Az 1970-es évektől kezdve rendszeresen jelentkezett zeneesztétikai és egyéb jellegű írásaival a hazai folyóiratokban, továbbá több tanulmánykötete is megjelent. Ezek közül magasan kiemelkedik a Zeneesztétikai előadások anyaga, amelyre a szakma alapműként tekint, ugyanis Angi tanár úr úttörő módon egységes és koherens zeneesztétikát dolgozott ki. Az anyag 2003 és 2005 között jelent meg, két kötet formájában.

Nagy professzortól, nagy gondolkodótól búcsúzunk. Nyugalma legyen csendes. Vagy, ha tetszik, kísérje az általa olyannyira szeretett zene, amerre jár!

Hirdetés