Életeket sodort veszélybe, de tovább praktizálhat a Covid-istennővé avatott váradi „csodadoktor”

Pár nap alatt lett a vírus- és maszktagadók hőse Flavia Groşan orvosnő, aki azt állítja, legalább ezer koronavírus-fertőzöttet gyógyított meg a saját receptje alapján.

Hirdetés

A múlt hét óta új nemzeti hősük akadt a honi vírus- és maszktagadóknak egy nagyváradi tüdőgyógyász személyében, aki azt állítja, legalább ezer olyan pácienst gyógyított meg egy általa kitalált kezeléssel, akik koronavírus-fertőzéssel keresték fel a magánrendelőjét.

Flavia Groşan szerint orvoskollégái

„hatalmas hibákat követnek el a fertőzötteket ellátó kórházakban, ahol a halál fenyegeti a pácienseket”,

maszkos oxigénterápiára pedig semmi szükség nincsen. Természetesen állításait az égvilágán semmivel nem bizonyította, az orvostársadalom pedig egyhangúlag kétségbe vonta az állításait.

Míg kijelentéseivel a mindent is ellenzők táborában egyik pillanatról a másikra a legnagyobb sztárrá vált, Bihar Megyei Orvosi Kamara azonnal fegyelmi eljárást indított az orvosnő ellen.

Hétfőn perzsára is hívta az etikai bizottság Flavia Groşant – akit szimpatizánsai virággal vártak az orvosi kamara épülete előtt –, s bár a fegyelmi eljárást bejelentő Carmen Pantiș, a kamara elnöke szerint

Groşan kijelentéseivel súlyosan károsította az orvosokba vetett közbizalmat, végül csodák csodájára szankciók nélkül megúszta az egészet,

és működtetheti tovább a váradi rendelőjét. Pantiş azt is mondta, az orvosnő ugyanúgy kezelheti tovább a pácienseit, mint eddig, azt viszont megígértették vele, hogy a súlyosabb eseteket kórházba küldi.

A felelőtlenül egyénieskedő váradi orvosnőt eközben már a pajzsukon hordozzák azok, akik szombaton is az utcán tüntettek a járványügyi korlátozások, a maszkviselési kötelezettség és az oltások kötelezővé tétele ellen, élen a feltűnési viszketegségben szenvedő Diana Șoșoacă szenátorral, ezekben a körökben Flavia Groşan már csodatevő orvosnak, Covid-istennőnek számít.

Hirdetés

Itt az eredménye Flavia Groşan badarságainak: a légzésképtelen betegek elutasítják az oxigént a kórházban

Carmen Pantiş, a Bihar megyei orvoskamara elnöke azt mondja: Groşan doktornő nézeteinek hatására a sürgősségi osztályon súlyos covidos betegek elutasítják a maszkos oxigénterápiát, értesülései szerint pedig az országban máshol is előfordult ilyesmi.

Ezt megerősítette a nagyváradi megyei kórház sürgősségi osztályának vezető orvosa is. Hadrian Borcea szerint a betegek már a múlt hét csütörtökén elkezdték elutasítani az oxigént, közvetlenül Groşan doktornő nyilatkozatai után. El is mesélt egy konkrét esetet: egy 40 év körüli férfit annyira rossz állapotban vittek hétfő reggel a sürgősségre, hogy később az intenzív osztályra került, ahol intubálták és műtüdőre is kapcsolták. Amikor a férfit bevitték, alig tudott levegőt venni, mégis a hordágyról leszállva könyörgött, hogy ne adjanak neki oxigént, de öt perc múlva ő maga tette arcára az oxigénmaszkot.

Borcea igen szomorúnak nevezte a Groşan-jelenséget. A nyomán kialakult pszichózis nagyon sok ember szenvedését okozza – mondta az orvos az ebihoreanul.ro-nak.

Hirdetés