Ekkortól olthatják be a gyerekeket is koronavírus ellen Romániában

Az oltási kampány koordinátora képbe helyezte a nagyközönséget.

Hirdetés

Miközben meglehetősen lassan, de halad a felnőtt lakosság koronavírus elleni oltása, lassan napirendre kerül a 18 év alatti korosztályok immunizálása is.

Főleg azt követően, hogy a héten kiderült: a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai vállalkozás közös fejlesztésű vakcinája a szérum klinikai vizsgálatának befejező szakaszában rögzített adatok alapján a 12-15 éves korosztályban százszázalékos hatékonysággal véd az új típusú koronavírus okozta betegségtől.

Ennek nyomán a romániai egészségügyi hatóságok is arra készülnek, hogy a gyerekek is megkaphatják majd a vakcinát.

Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora csütörtökön este elmondta, arra számítanak, hogy két hónapon belül az amerikai és az európai gyógyszerügynökség is megadja a szükséges jóváhagyásokat, így a harmadik negyedévtől, vagyis kevésbé hivatali bikkfanyelven júliustól elkezdhetik beoltani azokat a 12 és 15 év közötti fiatalokat, akik – vagy akiknek a szülei – ezt igénylik.

A koordinátor szerint az adatok azt mutatják, hogy az oltások segítségével szabadulhatunk meg a járványtól, ezért mindenki oltassa be magát.

Amíg pedig sikerül elérni a nyájimmunitást, addig tartsa be az egészségügyi korlátozásokat.

Hirdetés

Amúgy az oltások előnye egyelőre „csak” annyi, hogy őszre várhatóan megszabadulunk a ragálytól: Vlad Voiculescu egészségügy-miniszter szerint a kormány egyelőre nem fontolgatja, hogy könnyítésekkel jutalmazza azokat, akik már beoltatták magukat.

Bár nem kizárt, hogy előbb-utóbb ez is napirendre kerül.

Igény minden esetre lenne rá.

Bár korábban Valeriu Gheorghiţă arról beszélt, hogy azok, akik megkapták a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó vakcinájából az első dózist, de a szer körül kialakult kételyek miatt nem szeretnék a másodikat is megkapni, azok elméletileg kaphatnak egy másik oltásból is még egy dózist, most visszakozott, és határozottan kijelentette, hogy ez nem lehetséges. Sőt az sem lehetséges egyelőre, hogy az ilyen helyzetben lévők teljesen újrakezdjék az oltási folyamatot, és két dózist kapjanak egy másik oltástípusból. Egyelőre semmi egyéb változás sem történik az AstraZeneca oltásával kapcsolatban Romániában, a hazai adatok ugyanis nem támasztják alá, hogy ez a szer trombózishoz vezetne vagy egyéb súlyos mellékhatása lenne. Gheorghiţă szeriont az oltás biztonságos, pozitív hatásai pedig messze túlmutatnak a vélt negatív hatásokon.

Hirdetés