Oké, megkapta az első AstraZeneca oltást, de a botrány miatt nem akarja a másodikat. Mi a teendő?

Az oltási kampány koordinátora elmondta.

Hirdetés

Ha a koronavírus-járvány brit mutációjának gyorst terjedése nem jelentene elég problémát, még itt van a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó vakcinája körüli bizonytalanság is, amely sok helyen lassítja az oltási folyamatot.

Mint ismert, az európai országok jelentős része leállította az oltást ezzel a vakcinával, miután fölmerült a gyanú, hogy köze lehet véralvadási zavarokhoz, vérrögképződésekhez és esetleges halálesetekhez.

Románia ugyan töretlenül folytatja az oltóanyag használatát, és az Európai Gyógyszerügynökség is jelezte: meggyőződése, hogy a vakcinának semmi köze a vérrögképződéshez, tízezrek mondják vissza az oltási időpontjukat.

Olyanok is, akik az első AstraZenecát már megkapták.

Az ő esetükben pedig joggal merül fel a kérdés, hogy akkor hogyan tovább?

Kaphatnak másik oltóanyagot, és ha igen, mikor?

Nos, Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora szerint először is az a legjobb, ha az emberek eleve nem mondják vissza az oltást, az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis nincs köze a problémás esetekhez, és továbbra is több az előnye a vakcinának, mint a rizikója.

Ha viszont valakinek nagyon nem kell, akkor olyan 4-8 héttel az első után kellene fölvenni a másik gyártó által gyártott oltást.

Hirdetés

Mint ismeretes, az AstraZeneca esetében 8 hetet javasolnak az első és a második vakcina között, míg a Pfizer esetében ez az időszak 3, a Modernáében pedig 4 hét.

A koordinátor egyúttal úgy véli: ebből a másik márkájú vakcinából elég egyetlen dózis.

Hiszen ha valaki megkapja, azzal már megvan a két oltása.

De azt javasolja mindenkinek, várja meg az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatának csütörtöki eredményét.

Ami az eddigi nyilatkozatok alapján csak egyféle lehet: az oltás biztonságos, és nyugodtan folytatni lehet vele az oltási kampányt.

Hirdetés